Lärarnas Riksförbund

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Lärarnas riksförbund Fackförbundet för dig som är behörig lärare eller yrkes- och studievägledare. Lärarnas riksförbund är ett av Sveriges största med sina ca 90 000 medlemmar. Storleken ger styrka och som medlem kan du känna dig trygg i din anställning eftersom du har förbundet bakom dig om det blir konfliktsituation eller du behöver stöd i löneförhandlingen.

Medlemsavgiften variera med hur mycket du tjänar per månad. Har du precis studerat klart och är nyutexaminerad lärare har du avgiftsfritt de första tio månaderna, och är du arbetslös kostar medlemskapet 200 kr per månad. Studerande har gratis medlemskap.

Övriga avgifter och för yrkesverksamma följer nedan (2018):

  • Ordinarie medlemsavgift 300 kr/mån.
  • Deltid upp till 60% ger avgiften 200kr/mån.
  • Föräldraledig 100% ger avgiften 150kr/mån.
  • Sjukskriven minst 50% ger avgiften 200 kr/mån.
  • Pensionerad ger avgiften 50 kr/mån.
  • Akademikernas a-kassa kostar 110 kr/mån och har du valt försäkringar hos lärarförsäkringar betalas dessa samtidigt som medlemsavgiften.

Fackförbundet Lärarnas

Fördelar för dig som medlem är många, och kort beskrivet är dessa bland annat följande. Du får råd inför en anställning kring befattning, ersättning och regler. Du får en trygghet om du blir diskriminerad, omplacerad, varnad eller andra liknande händelser. Du får stöd och råd i din löneförhandling. Du kan ta del av föreläsningar och seminarier kring intressanta ämnen för dig inom utbildning. Du har intressanta rabatter och erbjudanden, medlemstidning samt försäkringar. Det finns också möjlighet att söka stipendier som facklig medlem.

Lärarförsäkringar ger dig som medlem bra stöd och råd i frågor kring pension, försäkringar med mera. Det är viktigt att känna till alla sina förmåner, inte bara månadslönen. Ekonomisk trygghet är viktigt om det händer dig något, framförallt för din familj. Lärarförsäkringar förhandlar fram bra förmåner för ekonomisk trygghet, vilket är lite unikt för lärarna. Bland annat kan du behöva olycksfallsförsäkring, livförsäkring, hemförsäkring och om du har barn eller husdjur kan du även försäkra dem. När du blir medlem ansluts du kostnadsfritt till ett antal försäkringar som du sedan kan välja bort då du har hunnit sätta dig in i dina behov. Du kan även få hjälp med pensionsfrågor. Lärarförsäkringar har till och med egna fonder – Lärarfonder.

Inkomstförsäkring – Denna ingår i ditt medlemskap i Lärarnas riksförbund, och ger dig 80% av din lön, upp till månadslönen 60 000 kr, i hela 200 dagar om du skulle bli arbetslös. Du måste uppfylla a- kassans krav för att få ta del av inkomstförsäkringen.

A-kassa – A-kassan betalar ut maximalt 80% av 25 025 kr/mån, därför är det bra för dig med högre lön att också omfattas av inkomstförsäkringen ovan. Det självklara valet för dig som utbildad lärare är akademikernas arbetslöshetskassa.

Besök Lärarnas Riksforbund

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.