Lön efter skatt – kalkylator | 2021

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Lön efter skatt är den lön du får in på ditt konto varje månad efter att din arbetsgivare har dragit alla skatter och avgifter från din bruttolön och betalat in dom till Skatteverket. Denna summa kallas även för nettolön.

Artikelns innehåll:
1.
Kalkylator – räkna ut din lön efter skatt
2. Vilka olika skatter som dras från din lön
3. Snittlön i Sverige
4. Kalkylator – hur mycket du kostar din arbetsgivare

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Kalkylator – Räkna ut din nettolön

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket du får i lön efter skatt. Den listar även alla de olika skatterna och avgifterna som dras från din lön samt vilken skattetabell du ligger i. Under kalkylatorn finner du ytterligare information.

Kalkylatorn fungerar för alla som är yngre än 65 år och som har en månadslön som överstiger 10 000 kr.

  • Nettolön = lön efter skatt
  • Bruttolön = lön före skatt

Beräkna lön efter skatt
kr/mån

Försäkra din inkomst
Om du går med i Unionen.se som är Sveriges största fackförbund så ingår inkomstförsäkring i medlemskapet.

De olika skatterna du betalar 2021

Kommunalskatt
Skatt till kommunen

Landstingsskatt 
Bekostar landstingets verksamheter. Tex sjukvård och tandvård.

Statlig skatt 20%
Kallas ofta även för värnskatt. Det är en extra skatt på 20% som tas ut på inkomster som överstiger 44 700 kr per månad eller 537 200 kr per år (denna uppgift gäller för år 2021).

Tillsammans med kommunalskatten blir den totala skattesatsen på den del av inkomsten som överstiger 44 700 kr/mån alltså strax över 50 %.

Public Service-avgift
Skatt som finansierar public service (SVT och Sveriges radio till exempel).
Skatten infördes 2019.

Du betalar 1% på din inkomst upp till 1,950 inkomstbasbelopp. Maxbeloppet du kan betala är alltså 1329 kr per person och år.

Kyrkoavgift
Skatt som går till kyrkan. Du kan gå ur svenska kyrkan om du vill slippa denna skatt. Du kan gå ur svenska kyrkan med denna sida.

Begravningsavgift
Avgiften går till att finansiera begravningsverksamheten.

Jobbskatteavdrag
Kallas även för jobbavdraget eller förvärvsavdraget. Det är en skattesänkning och den infördes av den borgerliga moderat-ledda regeringen år 2007. Den infördes för att minska skatten på arbete.

Skattereduktion
2021-01-01 infördes en ny skattereduktion på upp till 1500 kronor per år.

Marginalskatt

I kalkylatorn ovan beräknas även din marginalskatt. Marginalskatten är inte en skatt utan ett uttryck för hur stor andel av din inkomst över en viss gräns du betalar i skatt. Man kan lite förenklat säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sist intjänade hundralapp eller tusenlapp. Om du skulle få löneförhöjning med 1.000 kr så berättar marginalskatten hur mycket skatt du betalar på de 1000 kronorna.

Skattetabell

Skattetabell är en tabell som visar hur mycket skatt som skall dras på din lön. Vilken tabell du hamnar i beror på vart du bor, om du är med i svenska kyrkan osv. Många tror att de betalar 34% i skatt om de ligger i skattetabell 34 eller 32% om de ligger i skattetabell 32. Det är en vanlig missuppfattning och stämmer inte. Med vår kalkylator ovan ser du vilken skattetabell du ligger i när du fyllt i dina uppgifter.

Snittlön i Sverige

Snittlön Samtliga yrken

  • Män 2019: 35700/mån
  • Kvinnor 2019: 32200/mån
  • Medel 2019: 34000/mån

Hur mycket du kostar din arbetsgivare

Utöver din lön måste även en arbetsgivaravgift betalas. Arbetsgivaravgift är en skatt och den läggs som ett påslag på 31,42 % på din lön. Kalkylatorn visar hur mycket du kostar din arbetsgivare varje månad totalt i lön och arbetsgivaravgift.

Givetvis drar du via ditt arbete in pengar till företaget. Förhoppningsvis drar du in mer än vad du kostar. Det kan vi dock inte räkna med i vår kalkylator.

Försäkra din inkomst

Om något oförutsett händer och du blir sjuk, skadad eller förlorar jobbet så blir du av med din lön. Den lilla del av lönen som du får av försäkringskassan, A-kassa eller det du får i socialbidrag är såpass små summor att du riskerar att hamna i en rejäl ekonomisk knipa. Du kan försäkra din lön via Unionen.se. Då betalar du en liten månadsavgift men kan sova gott om natten i vetskap om att du kommer att kunna leva samma liv även om något oförutsett skulle hända. Kika in på deras hemsida och se om det är något som passar dig.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen