SEKO

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

SEKO (service och kommunikationsfacket) har medlemmar i nio olika branscher, totalt ca 110 000 medlemmar. Branscherna är statsförvaltning, energisektorn, Försvarsmakten, post, sjöfolk, telekommunikation, trafik, vård och väg & ban. SEKO´s medlemmar arbetar således med vitt skilda saker, allt från att underhålla vägar, kriminalvård, callcenter, installation till olika tjänster inom försvaret.

Är du yrkesverksam i någon av de ovan nämnda branscherna är du också välkommen som medlem i SEKO. Du som är student eller deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program också välkommen.

Seko logga
3.5 out of 5.0 stars
    • 110 000 stycken medlemmar
    • Femte största förbundet i LO
    • 50 kr/mån första 6 månader
    • Finns i nio branscher

Medlemsavgift

50 – 370 kr/mån

A-kassa

148 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Ingår

SEKO fördelar och nackdelar

Vilka är förmånerna och fördelarna med att vara medlem i SEKO? Som en del i organisationen är du starkare på arbetsplatsen, SEKO bidrar med förhandlingshjälp, försäkringar, och fortbildning via kurser, bland annat. SEKO förhandlar med arbetsgivaren om kollektivavtal. Det innebär att SEKO ställer krav för sina medlemmar och strävar efter att förbättra villkoren i avtalet.

Du kan också i vissa fall ha rätt till rättshjälp, och få de kostnader som uppstår betalda. Om du är ung och skall in i arbetslivet för första gången kan SEKO vara till hjälp då du skall ta ställning till ett anställningsavtal. Lön, semester, skatter med mera kan vara nytt och värt att få råd kring. Har du lämnat arbetslivet och blivit pensionerad kan du också välja att vara kvar och stötta förbundet, avgiften är då reducerad till 50 kr/mån (2023).

Fler fackliga förmåner via SEKO:
Medlemstidningen ingår i medlemskapet och följer SEKO´s branscher samt utvecklingen i dessa. Du har också tillgång till alla de rabatter och erbjudanden som finns på Seko-kortet. Du har också tillgång till barngrupplivförsäkring, samt en olycksfallsförsäkring som gäller fritid. Försäkringen är genom Folksam. Förutom de försäkringar som ingår kan du teckna tilläggsförsäkringar för en kostnad. Dessa är utökad olycksfall, sjuk – och efterlevandeförsäkring, medlemspension, medlemsbarn, hemförsäkring och senior 60+. Läs mer om dessa på SEKO´s hemsida.

Inkomstförsäkring

Speciellt för SEKO är att inkomstförsäkringen inte har något övre tak för lön. Inkomstförsäkringen ger dig en högre bibehållen inkomst om du blir arbetslös, och är bra för dig som tjänar mer än a-kassans maxtak på 33 000 kr/mån. Försäkringen ingår för dig som medlem och ger dig 80 % av din lön vid arbetslöshet. Detta gäller i de första 100 dagarna, därefter utgår en ersättning på 1 000 kr om dagen.

Du skall också ha varit medlem i SEKO de senaste 12 månaderna för att kvalificera dig till rätten att få ut på försäkringen.

A-kassa

Seko har en egen a-kassa och kostar 168 kr/mån om du är medlem i fackförbundet SEKO. Du kan också välja att bara vara medlem i a-kassan mot en avgift på 177 kr/mån.

A-kassan ersätter inkomst upp till 80 % av 33 000 kr/mån. Det innebär att maxersättningen är ca 1 200 kr/dag.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.