SEKO

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

SEKO (service och kommunikationsfacket) har medlemmar i nio olika branscher, totalt ca 121 000 medlemmar. Branscherna är statsförvaltning, energisektorn, Försvarsmakten, post, sjöfolk, telekommunikation, trafik, vård och väg & ban. SEKO´s medlemmar arbetar således med vitt skilda saker, allt från att underhålla vägar, kriminalvård, callcenter, installation till olika tjänster inom försvaret.

Är du yrkesverksam i någon av de ovan nämnda branscherna är du också välkommen som medlem i SEKO. Du som är student eller deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program också välkommen. Studerande betalar 50 kr. För ny medlem är de första sex månaderna reducerad till 50 kr/mån.

Medlemsavgiften 2018 ser ut som följer där högre inkomst ger högre avgift:

  • Lön upp till 10 999 kr/mån kostar 50 kr/mån.
  • Lön från 11 000 till 13 999 kr/mån kostar 180 kr/mån.
  • Lön från 14 000 till 16 999 kr/mån kostar 206 kr/mån.
  • Lön från 17 000 till 19 999 kr/mån kostar 237 kr/mån.
  • Lön från 20 000 till 22 999 kr/mån kostar 257 kr/mån.
  • Lön från 23 000 till 25 999 kr/mån kostar 273 kr/mån.
  • Lön från 26 000 kr/mån kostar 288 kr/mån.

SEKO fördelar och nackdelar

Vilka är förmånerna och fördelarna med att vara medlem i SEKO? Som en del i organisationen är du starkare på arbetsplatsen, SEKO bidrar med förhandlingshjälp, försäkringar, och fortbildning via kurser, bland annat. SEKO förhandlar med arbetsgivaren om kollektivavtal. Det innebär att SEKO ställer krav för sina medlemmar och strävar efter att förbättra villkoren i avtalet. Du kan också i vissa fall ha rätt till rättshjälp, och få de kostnader som uppstår betalda. Om du är ung och skall in i arbetslivet för första gången kan SEKO vara till hjälp då du skall ta ställning till ett anställningsavtal. Lön, semester, skatter med mera kan vara nytt och värt att få råd kring. Har du lämnat arbetslivet och blivit pensionerad kan du också välja att vara kvar och stötta förbundet, avgiften är då reducerad till 42 kr/mån (2018).

Fler fackliga förmåner via SEKO:
Medlemstidningen ingår i medlemskapet och följer SEKO´s brancher samt utvecklingen i dessa. Du har också tillgång till alla de rabatter och erbjudanden som finns på Seko-kortet. Du har också tillgång till barngrupplivförsäkring, samt en olycksfallsförsäkring som gäller fritid. Försäkringen är genom Folksam. Förutom de försäkringar som ingår kan du teckna tilläggsförsäkringar för en kostnad. Dessa är utökad olycksfall, sjuk – och efterlevandeförsäkring, medlemspension, medlemsbarn, hemförsäkring och senior 60+. Läs mer om dessa på SEKO´s hemsida. Inkomstförsäkring – Speciellt för SEKO är att inkomstförsäkringen inte har något övre tak för lön. Inkomstförsäkringen ger dig en högre bibehållen inkomst om du blir arbetslös, och är bra för dig som tjänar mer än a-kassans maxtak på 25 025 kr/mån. Försäkringen ingår för dig som medlem och ger dig 80% av din lön vid arbetslöshet. Detta gäller i de första 100 dagarna. Du skall också ha varit medlem i SEKO de senaste 12 månaderna för att kvalificera dig till rätten att få ut på försäkringen.

A-kassa – SEKO´s a-kassa kostar 125 kr/mån om du är medlem i fackförbundet SEKO. Du kan också välja att bara vara medlem i a-kassan mot avgiften 134 kr/mån. A-kassan ersätter inkomst upp till 80% av 25 025 kr/mån. Det innebär att maxersättningen är ca 910 kr/dag.

Besök SEKO

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.