Hotell och Restaurang

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Om du arbetar inom det som kalla turistnäringen, på hotell eller inom restaurang är Hotell & Restaurangfacket att bra alternativ för dig. Förbundet bildades redan 1919 och fokuserar på branschens viktigaste frågor. Facket är ett bra stöd om det skulle uppstår en konflikt på din arbetsplats med arbetsgivaren, du får då stöd och råd för att konflikten skall kunna lösas och dina rättigheter tas tillvara. Det gäller dig som fastanställd, likväl som tillfälligt anställd, oavsett om du är deltidsanställd eller heltidsanställd, eller om du till exempel sommarjobbar. HRF sätter dina rättigheter i fokus oavsett. Det gäller alla HRF´s omkring 30 000 medlemmar.

Hur vet jag om jag kan medlem? Arbetar du inom hotell, casino, restauranger, kafé, konditori, turistanläggningar, bingoföretag och andra slags nöjesföretag kan du bli medlem.

Som vanligt med medlemskapsavgiften är den beroende på hur mycket du tjänar. Den som har högre inkomst bidrar mer, medans dem som har låg inkomst eller är föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös således har en lägre avgift. Avgiften baserar sig påp vilken inkomst du har före skatt, enligt en trappa beskriven nedan aktuell 2018. Och glöm inte att nytt för 2018 sedan 1 Juli är att fackavgiften numer är avdragsgill, om du har en högre avgift än 400 kr per år.

  • Månadsinkomst brutto upp till 8699 kr ger fackavgiften 199 kr
  • Månadsinkomst brutto från 8700 till 12699 kr ger fackavgiften 270 kr
  • Månadsinkomst brutto från 12700 till 22699 kr ger fackavgiften 365 kr
  • Månadsinkomst brutto från 22 700 kr och uppåt ger fackavgiften 390 kr

Fackförbundet för hotell och restauranganställda

Pensionärer hamnar oavsett inkomst i det första segmentet, och för studerande gäller gratis medlemskap under studietiden.

Som medlem i HRF får du ett antal medlemsförmåner. En stor del av dessa är försäkringar eller möjlighet att teckna försäkringar. De försäkringar som ingår i medlemskapet är en hemförsäkring som ligger i Folksam, och en grupplivförsäkring som hjälper dina efterlevande om du går bort. Dessutom får du när du blir medlem automatiskt sjuk och efterlevandeförsäkring, samt en olycksfallsförsäkring för fritid. Du måste aktivt tacka nej till dessa om du inte vill ha dem.

En annan förmån värd att nämna är förmånskortet HRF-kortet som är fullt med erbjudanden och rabatter. Du har också möjlighet till medlemslån på Nordea eller Swedbank, samt tillgång till medlemstidningen Hotellrevyn. Studieförbundet ABF erbjuder både teoretiska och hobbyinriktade studiecirklar, och HRF sponsrar med 500 kr per cirkel. Det finns fler förmåner som juristhjälp, förhandlingshjälp, semestererbjudande och andra rabatter för medlemmar, ta reda på mer om du är intresserad av medlemskap i fackförbundet HRF.

A-kassa – HRAK gäller för branschen, vilket står för Hotell och Restauranganställdas arbetslöshetskassa. Det är en helt fristående organisation.

Inkomstförsäkring – Uppgifter om inkomstförsäkring saknas på HRF, vi rekommenderar dig att titta på fristående inkomstförsäkringar.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.