Fackförbund för Egenföretagare

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Gå med i facket som egenföretagare

Det man kanske inte alltid tänker på som egenföretagare är att det faktiskt finns en hel del fördelar att vara med i facket trots att du inte har en anställning hos någon annan än dig själv. Några exempel på de fördelar även du som egenföretagare kan ta del av är både a-kassa och inkomstförsäkring. Några av de större facken har dagsläget faktiskt skräddarsydda lösningar för egenföretagare där du i ditt medlemskap får rätt till både a-kassa och inkomstförsäkring. Det finns också en hel del olika a-kassor och inkomstförsäkringar som inte står under något fack som erbjuder egenföretagare dessa tjänster om man inte vill vara medlem i ett fackförbund. Som egenföretagare är det kanske extra viktigt att du läser noggrant vad som gäller för just dig. Även om du kommer att få ett normalt medlemskap så kan det ibland vara lite skillnader i avtalet mellan en vanlig anställd och en egenföretagare.

Unionen

Unionen.se är en av de stora facken som idag erbjuder medlemskap till egenföretagare. Här är du välkommen oavsett i vilken bransch du driver ditt företag. Unionen bjuder dig dessutom på din medlemsavgift de första tre månaderna. De bolagsformer som förbundet accepterar idag är enskild firma, handelsbolag, aktiebolag eller en ekonomisk förening som har högst fyra lika stora delägare. Detta innebär att det i princip inte spelar någon roll vilket företag det är du driver utan du är helt enkelt alltid välkommen som medlem hos unionen.

Det finns också som tidigare nämnt helt fristående a-kassor. Ett exempel på en sådan är Småföretagarnas A-kassa. Inom SMAA så står man väldigt nära den entusiasm och passion som många har när de precis har fått igång ett företag baserat på sin egen affärsidé. När man väl är mitt uppe i arbetet med sitt nystartade företag så har man ägnar man sällan en tanke åt att man kanske en dag kommer att bli arbetslös. Det inte heller en särskilt upplyftande tanke så det är därför det också är väldigt lätt att glömma bort att risken för detta trots allt finns där. SMÅA tycker dock inte att a-kassa ska vara någonting att frukta utan snarare någonting man ska se positivt på. Att vara med i en a-kassa som egenföretagare är egentligen bara en försäkring precis som så många andra med den enda skillnaden att den här försäkringen skyddar din privata inkomst.

SSR

Akademikerförbundet SSR är ett annat förbund som trots att de egentligen är helt inriktade på beteendevetare, ekonomer, personalvetare, samhällsvetare samt socionomer ändå erbjuder egenföretagare en möjlighet till medlemskap. Förbundets olika medlemmar år ofta att hitta i både den privata och den offentliga sektorn. Akademikerförbundet är precis som så många andra förbund helt politiskt obundna utan de arbetar mer i sakfrågor som innebär en positiv utveckling för medlemmarnas arbets- och privatliv. Trots att de flesta medlemmarna arbetar inom ovanstående yrken så är Akademikerförbundet inte bundet till någon speciell arbetsgivare eller sektor. Av den anledningen så kan de också erbjuda dig trygghet och stöd oavsett var du befinner dig i arbetslivet. Förbundet grundades för cirka 50 år sedan då omkring 300 socionomer lämnade sina förbund i TCO den 19 oktober 1958. Dessa socionomer bildade sedan Sveriges Socionomers Riksförbund och sökte därefter medlemskap i Saco. Den största orsaken till att dessa socionomer lämnade sina förbund var för att de då var väldigt missnöjda med löner och den fackliga bevakningen av socionomernas yrkesfrågor. Sedan dess har SSR utvecklats till Akademikerförbundet SSR och har därmed också blivit ett mycket bredare förbund som hjälp många medlemmar till bättre arbetsvillkor och avtal.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.