Fackföreningar i Sverige

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Det finns flera fördelar med att vara medlem i en fackförening. Framför allt är du inte ensam utan det finns en organisation som bevakar dina intressen på arbetsmarknaden och kan påverka dina anställningsvillkor på olika sätt.

De flesta facken erbjuder någon form juristhjälp vid tvister mellan dig och din arbetsgivare. Även om man inte räknar med att hamna i en sådan situation så händer det trots allt då och då. Om du blir arbetslös har du ytterligare ett skäl till att vara medlem i facket. De flesta fackföreningar erbjuder inkomstförsäkring, det vill säga att du får en förstärkt ersättning till arbetslöshetsersättningen. Inkomstförsäkringen är i allmänhet villkorad med att du måste vara medlem i a-kassan.

Lista med Sveriges fackföreningar

 1. Akademikerförbundet SSR
 2. Akavia
 3. BARO
 4. Brandmännens Riksförbund
 5. Byggnads
 6. DIK
 7. Elektrikerna
 8. Fackförbundet Scen & Film
 9. Fastighetsanställdas förbund
 10. Finansförbundet
 11. Forena
 12. Försvarsförbundet
 13. Fysioterapeuterna
 14. GS Facket
 15. Handels
 16. Hotell- och restaurangfacket
 17. IF Metall
 18. Journalistförbundet
 19. Kommunal
 20. Kyrkans akademikerförbund
 21. Lärarförbundet
 22. Lärarnas riksförbund
 23. Ledarna
 24. LIVS
 25. Målarna
 26. Musikerförbundet
 27. Naturvetarna
 28. Officersförbundet
 29. Pappers
 30. Polisförbundet
 31. Reservofficerarna
 32. Säljarnas
 33. Seko
 34. Sjöbefälsföreningen
 35. Småföretagarnas Riksförbund
 36. SRAT
 37. ST
 38. SULF
 39. Svenska Hamnarbetarförbundet
 40. Sveriges Arbetsterapeuter
 41. Sveriges Arkitekter
 42. Sveriges Farmaceuter
 43. Sveriges Ingenjörer
 44. Sveriges Läkarförbund
 45. Sveriges Lärare
 46. Sveriges Psykologförbund
 47. Sveriges Skolledare
 48. Sveriges Tandläkarförbund
 49. Sveriges Veterinärförbund
 50. SYMF
 51. Syndikalisterna
 52. Tjänstetandläkarna
 53. Svenska Transport­arbetare­förbundet
 54. Tull-kust
 55. Unionen
 56. Vårdförbundet
 57. Vision

Ett annat skäl är att facket ofta har kollektivavtal med arbetsgivare. Kollektivavtalen kan du se som en säkerhet för att arbetsvillkor, arbetsmiljö och lön är reglerat i avtal mellan din fackförening och din arbetsgivare. Men givetvis reglerar det inte bara dina rättigheter utan också vilka plikter du har mot din arbetsgivare.

Förutom avtal och inkomstförsäkringar brukar facket även bevaka vad som händer inom din bransch, såsom arbetstillfällen, karriärmöjligheter och kompetensutveckling. Det sker under olika former hos de olika facken.

Fackföreningar är ofta medlemsstyrda. Det innebär att du som medlem kan påverka vilka de förtroendevalda ska vara och vilka frågor som du vill att facket ska ta upp

Avgifter

Medlemsavgifterna varierar hos de olika facken. Några har inkomstberoende medlemsavgifter och andra har fasta avgifter. I medlemsavgiften ingår ofta förmånliga inkomstförsäkringar där villkoret är att du är medlem i a-kassan också. Det finns flera olika a-kassor och de har olika avgifter för att bli medlem.

Student

Är du studerande finns också möjlighet att vara medlem i facket. Då kan du få information om läget inom din bransch, jobbtillfällen, lönesättning, cv-skrivande. Och hos de flesta fackföreningar är medlemsavgiften reducerad så länge du är studerande.

Egenföretagare

Det finns också många fackföreningar för egenföretagare och erbjuder stöd och förmåner i företagandet.

Vad erbjuder fackföreningarna?

Förutom råd, försäkringar och förmåner som du har nytta av i ditt arbetsliv erbjuder många fackliga förbund även förmåner och rabatter som du har nytta av i ditt privatliv. Eftersom fackföreningarna ofta har samarbete med försäkringsbolag och banker kan du som medlem få förmånliga privatförsäkringar hos försäkringsbolagen, förmånliga bolån hos bankerna och rabatter på resor, hotell och tidningsprenumerationer för att nämna några förmåner och rabatter.

Hjälper medlemmarna

Fackföreningar hjälper till med vanliga frågor på arbetsplatsen. Allt från vilka rättigheter du har för din tidrapportering till mer komplexa fall som när arbetsgivaren inte varit ärlig. 

De strävar hela tiden efter att få fler medlemmar. Ju fler medlemmar desto starkare position i förhandlingar och avtalsskrivningar. Därför har många bra erbjudande till dig som blir ny medlem. Och kan du dessutom värva ytterligare en medlem till facket finns det erbjudanden och premier av olika slag att hämta hos många Fackföreningar.

Titta igenom de olika fackföreningarna på sidorna, vilka yrkesgrupper de har som medlemmar, deras medlemsavgifter och vad du får för din medlemsavgift.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.