Fackförbund för studenter

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Ungefär 70 % av alla som arbetar i Sverige är medlemmar i en facklig organisation. De flesta är medlemmar för att få ta del av fördelarna, så som inkomstförsäkring vid arbetslöshet eller sjukdom samt kollektivavtal med arbetsgivare. Eftersom det finns en rad olika fackförbund är det viktigt att ta reda på vilket förbund som passar vilket yrke. Det största förbundet med kollektivavtal på arbetsplatsen i fråga har ofta mest att säga till om.

Gå med i facket som student

Även studenter kan ha mycket att vinna genom att vara medlem i en facklig organisation. Vissa fackförbund erbjuder studenter granskning av framtida anställningsavtal, cv-gransking, försäkringar och jobbcoachning. Studenter har också ingen eller en mycket låg medlemsavgift. Man kan alltså ha mycket att vinna på genom att gå med i facket redan som student.

Som student händer det även att man jobbar vid sidan av studierna och det är då vanligt att man har visstidsanställningar. Vissa arbetsgivare kan stapla visstidsanställningar på varandra, till exempel med en ny anställning varje halvår. Här kan vara facket vara till hjälp och se till att man får ett fast jobb när det har gått en viss tid. Facket jobbar även på att ändra lagen gällande visstidsanställningar, även om arbetsgivarna inte alltid håller med. 

Arbetsgivare har sällan synpunkter på huruvida anställda är medlemmar i facket. Eftersom Sverige och den svenska modellen bygger på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare så tar många för givet att man är medlem. Viktigast är dock att välja det förbund som har kollektivavtal på den aktuella – eller kommande – arbetsplatsen.

Unionens studenterbjudande

Unionen är Sveriges största fackförbund och täcker ett brett yrkesområde för personer som jobbar inom den privata sektorn. Ett medlemskap som student kostar 100 kr under hela studietiden. För statligt anställda erbjuder Fackförbundet ST medlemskap för studenter. Priset för ett medlemskap i ST är också 100 kr för hela studietiden.

Till Unionen.se

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.