Välj ditt yrke

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Välj den bransch du tillhör?

I menyerna hittar du till ditt yrke. Du kan även använda sökfunktionen för att hitta rätt.

Vilket fackförbund gäller för mitt yrke?

Det är mycket vanligt att känna sig lite vilse bland alla fackförbund som finns. Frågan “vilket fack ska jag välja?” är otroligt vanlig. Det blir lättare att hitta rätt om du söker fack baserat på yrke och det finns flera anledningar till detta.

Det är inte så att det enbart finns ett fackförbund för varje yrke. En del av de större förbunden kan passa många olika yrken. Men det finns också smalare fack som har nischat sig. Du kommer också att upptäcka att du har flera val då det finns fackförbund som vänder sig till en lång rad olika yrken.

Hur vet jag om fackförbundet är det bästa?

Det bästa fackförbundet är givetvis det som fokuserar på din yrkesgrupp. Men om det nu visar sig att du har flera val bör du beakta följande:

  • Hur ser medlemskapet ut? Är det enkelt att gå med och ur?
  • Vilka tjänster får du som medlem i detta förbund?
  • Vad säger andra som är med?
  • Vad säger de som har gått ur det specifika fackförbundet?

Det är förstås också viktigt att se över kostnader för medlemskap. De större fackförbunden har styrkan att de kan erbjuda förmånligare villkor. Men det betyder inte att du automatiskt ska rata ett mindre förbund som har spetskompetens inom din yrkeskategori.

Vad måste vara med när du väljer fackförbund för ditt yrke?

Olika fackförbund kan skilja sig en hel del vilket som nämnt kan bero både på storlek och på nisch. Men det finns några grundläggande fackliga tjänster som du ska få som medlem i ett fackförbund oavsett vilket yrke du har.

Se till att du via fackförbundet får hjälp med:

  • Försäkringar – Inkomstförsäkring är den främsta och den blir relevant om du förlorar ditt jobb. Med denna försäkring kan du få ut mer i ersättning och därmed klara den arbetslösa tiden bättre. Men se också över andra viktiga försäkringar som hemförsäkring. Du kan få ett bra erbjudande som tack för att du blir medlem i förbundet.
  • A-Kassa – Du bör också få hjälp med A-Kassa när du är medlem i ett fackförbund.
  • Löneförhandlingar – Ett bra fackförbund ska kunna hjälpa dig att förhandla lön på effektivt sätt.

Många fördelar med fackförbund för ditt yrke

Det finns många fördelar med fackförbund som är särskilt till för ditt yrke. De kommer att ha större kunskap och förståelse för de frågor som dyker upp inom din yrkesgrupp. Dessutom blir det lättare att via facket komma i kontakt med andra som delar din vardag och som har samma behov av stöd och hjälp från den fackliga organisationen.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.