Sveriges Ingenjörer

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Sveriges Ingenjörer är facket för dig som är ingenjör med högskole- eller civilingenjörsexamen om minst 180 högskolepoäng. Du kan också ha examens som teknologie magister eller teknologie kandidat. Är du teknolog med minst 165 högskolepoäng av ingenjörsutbildningen kan du bli medlem i facket. Du kan också vara teknisk-naturvetenskaplig akademiker med lägst fil.kand.nivå. för att bli medlem.

Ingenjörsstudent

Studerar du till ingenjör kan du också gå med i facket till mycket reducerad avgift. Är du pensionär kan du vara med i facket med pensionärsavgift. Är du medicinteknisk ingenjör, vägingenjör, brand- och riskingenjör, lärare inom teknisk utbildning eller bilinspektör så finns det en yrkesförening för dig inom Sveriges Ingenjörer.

Kostnaden för att bli medlem i facket varierar beroende på om du är yrkesverksam, studerande eller pensionär. Som ordinarie medlem betalar du 230 kr/mån (2014) och 90 kr till a-kassan Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa (AEA). Är du examinerad 2013 eller 2014 blir avgiften reducerad men avgiften till AEA är densamma. Om din inkomst sjunker tillfälligt kan du ansöka om reducerad avgift. Som studerande betalar du 15 kr/mån om du är medlem i a-kassan. Är du inte medlem i a-kassan betalar du 180 kr årsvis. Pensionärer betalar 432 kr per år.

För medlemsavgiften får du:

  • En inkomstförsäkring som, om du är medlem i a-kassan, kan ge dig 80 % av din inkomst i 120 dagar om du blir arbetslös. Du måste ha varit medlem i facket i 12 månader. Inkomstförsäkringen gäller både studeranden, egna företagare och anställda om rätt villkor är uppfyllda. Det finns också en frivillig tilläggsförsäkring som ger dig ersättning i ytterligare 180 dagar.
  • Tillgång till Sacos Lönesök; där kan du jämföra din lön med 68 000 ingenjörers löner. Lönedatabasen gäller 2013 och du måste logga in som medlem.
  • Facket erbjuder även stöd i form av seminarier och telefonsamtal med personlig jobbcoach för arbetssökande, anställda, blivande chefer och chefer.
  • Rådgivning vid problem med anställning. Då kan du ringa och tala med en ombudsman.
  • Juridisk hjälp om du råkar ut för konflikt med din arbetsgivare.

Andra förmåner och rabatter:
Du kan få rabatterade prenumerationer på facktidningar. Du kan teckna privata försäkringar med förmånliga villkor. Det finns också erbjudanden om förmånliga medlemslån och bolån.

Sveriges Ingenjörer har ett 80-tal kollektivavtal med arbetsgivare. Medlemsantalet är cirka 139 000 ingenjörer. Sveriges Ingenjörer är ett medlemsförbund i SACO. Uppgiften för förbundet är att arbeta för ingenjörernas konkurrenskraft, ge personligt stöd och som part på arbetsmarknaden föra fram och driva ingenjörernas frågor. Kvaliteten på högskoleutbildningarna är också ett område som man arbetar för. Sveriges Ingenjörer för också fram teknikens och de högskoleutbildade ingenjörernas betydelse för välstånd och utveckling.

Via denna länken kan du läsa mer om olika åsiktsprogram och vision och mål som är uppsatta till 2020.

Sveriges Ingenjörer är medlemsstyrt. Förbundets högsta beslutande organ är Fullmäktige. Fullmäktige väljs av medlemmarna. Alla medlemmar kan skriva motioner till Fullmäktige. På arbetsplatserna finns lokalavdelningar. Det finns också 21 distrikt i landet som är förbindelsen mellan medlemmarna och den centrala organisationen.

Sveriges Ingenjörer är facket för:

  • Högskole- eller civilingenjörer
  • Studenter.

Besök Sveriges Ingenjörer

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.