Bygg och anläggning

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Bygg och anläggning är en bred yrkeskategori där man kanske initialt tänker på praktiskt hantverksarbete. Idag innehåller dessa yrken höga krav på tekniskt kunnande då mycket av arbetet är automatiserat. Arbetet kan både vara praktiskt och fysiskt krävande, men också stillasittande och tekniskt krävande. Utbildningsgrad varierar från gymnasienivå till högsta akademiska utbildning. Det finns ett brett spektrum av yrkesroller. Man kan vara anställd vid stora bolag, både privata och offentliga, men även små företag med lokal anknytning. Stora bolag ställer krav på flexibilitet då man i många fall veckopendlar till arbetet som kan vara på olika platser, både i Sverige och utomlands. Vanliga arbetsplatser kan vara i privata hem med nybyggen eller renoveringar, statliga vägbyggen, fastighetsbyggen, brobyggen och fabriker. Beroende på om du är arbetare eller tjänsteman väljer du fackförbund för anställda inom Bygg och anläggning.

Välja fackförbund för bygg och anläggning

Inom byggbranschen finns det många arbetsroller. Vissa arbetsroller kan kräva ett större fackligt stöd än andra. Men de allra flesta inom byggbranschen inser behovet av ett bra fackförbund för bygg och anläggning.

När du ser på möjliga fack för bygg och anläggning finns det flera viktiga aspekter att betänka. Framförallt vill du ju få det stöd som du kan tänkas behöva. Det är inte alltid så lätt att veta precis vad det kommer att bli. Men det finns grundstenar som ett fackförbund för bygg och anläggning bör kunna hjälpa dig med.

Ta reda på om du kommer att få:

  • Hjälp med försäkring om du förlorar ditt jobb
  • Hjälp med särskilda försäkringar, både på jobbet och privat
  • Fördelaktiga medlemslån
  • Hjälp med löneförhandling

Ett fack för bygg och anläggning kan hjälpa till med flera olika områden. Det kan till och med ordna med särskilda kurser som du kan behöva för att utvecklas inom din yrkesroll. Dessutom är ju facket en riktigt bra källa för kontakt med andra som jobbar precis som du. Tillsammans är ni starka!

Bästa fackförbundet för bygg och anläggning

Det är som sagt viktigast att se på dina specifika behov när du väljer fackförbund. Men med det sagt finns det givetvis fack för bygg och anläggning som utmärker sig som ledande. De jobbar med att förbättra arbetssituationer för män och kvinnor.

De större fackförbunden arbetar på ett sätt som påverkar hela branschen. Det är alltså inte bara medlemmarna som tjänar på deras insatser. Men det är medlemmarna som flaggar för problem och risker som kan upptäckas på en arbetsplats.

Som medlem i facket har du en viktig uppgift att påverka och förbättra. Därmed kan ditt val av fackförbund faktiskt få goda konsekvenser för fler än dig själv!

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.