Forskning & naturvetenskap

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Nedan finner du ett antal olika yrken inom forskning och naturvetenskap. Välj ditt yrke och få tips om lämpliga fackförbund.

Snittlöner forskare

Snittlön Forsknings- och utvecklingschefer, nivå 1

 • Män 2019: 70100/mån
 • Kvinnor 2019: 70100/mån
 • Medel 2019: 70100/mån

Snittlön Forsknings- och utvecklingschefer, nivå 2

 • Män 2019: 61300/mån
 • Kvinnor 2019: 59800/mån
 • Medel 2019: 60800/mån

Snittlön Forskarassistenter m.fl.

 • Män 2019: 39300/mån
 • Kvinnor 2019: 38500/mån
 • Medel 2019: 38800/mån

Att välja fackförbund för forskning och naturvetenskap

Den som forskar behöver precis som alla andra en trygg och säker arbetsplats. Arbetsgivare är ofta institutioner men det garanterar inte att regler följs eller att det blir enkel löneförhandling. Det finns fackförbund för forskning och naturvetenskap som ger ett stort stöd till sina medlemmar.

När du är medlem i ett fack för forskning och naturvetenskap kan du få hjälp då det inte fungerar som det ska på jobbet. Det kan röra flera olika saker. Arbetsmiljö är ett område men även löneförhandlingar.

Facket hjälper dig att:

 • Löneförhandla på rätt sätt med vetskap om vad som är en rimlig lön för ditt jobb
 • Få bättre försäkring om du skulle förlora ditt jobb och inte genast få ett nytt
 • Bli informerad om vad som gäller för avtal
 • Få bättre priser för hemförsäkring såväl som för lån

Det här är punkter som kan vara mycket viktiga oavsett vilken typ av forskning du jobbar med. Faktum är att de är huvudpunkterna för i stort sett alla yrkesroller och de viktigaste anledningarna till att gå med i facket.

Vad krävs för att bli medlem?

Det finns några fackförbund som är särskilt bra för forskare och naturvetare. Men var medveten om att det inte bara är att anmäla intresse och bli medlem. Flera fack för naturvetenskap och forskning kräver en viss nivå på utbildning.

Du måste kunna visa att du har tagit en viss examen eller att du håller på att göra det. Den ska komma från en akademisk utbildning som är relevant för forskning och naturvetenskap. Innan du tar din examen kan du välja att bli medlem som student. Det kan vara ett bra sätt att ha det fackliga stödet redan innan du börjar söka jobb.

Hur ska du välja rätt fackförbund för forskare och naturvetare?

Då du kanske inte kan så mycket om fackförbund sedan tidigare kan det kännas svårt att välja mellan de som blir aktuella för din yrkesroll. Hur ska du välja rätt? Det första du bör göra är att se över det stöd som fackförbund kan ge. Bena ut vad som är viktigast för dig.

När du är bättre medveten om dina behov kan du se närmre på vad de aktuella fackförbunden för forskning har att erbjuda. Du bör också ta reda på vilket eller vilka som drar till sig flest från din yrkesgrupp. Det finns absolut mycket att vinna på att tillhöra ett fack med många som kommer från samma jobbkategori. Tillsammans kan ni påverka via facket mycket mer.

Kostnaden för fackmedlemskapet

Det här är också något som du kan titta på när du ska välja rätt fack. Det ska dock sägas att det sällan rör sig om stora summor. Dessutom finns det fackförbund som anpassar kostnaden för medlemskapet efter din lön.

Se på vad det kostar och vad du får för pengarna. Med rabatter på försäkringar och trygghet om du förlorar ditt jobb kan du se kostnaden som en viktig investering. Du får ju en säkerhet att luta dig mot oavsett var du jobbar.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.