Sanering renhållning

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Inom Sanering och renhållning har man exempelvis arbeten som renhållning, tvätteri, återvinning, sotare eller sanering. Det finns oftast inga högre utbildningskrav inom området utan oftast får man relevant utbildning på företaget eller organisationen man arbetar. Miljövårdande arbeten ökar i omfattning. De flesta är sysselsatt inom stora verksamheter både privata och offentliga. Återvinning, sophämtning, eller gaturenhållning är ofta offentliga, medan RUT avdraget gett många arbetstillfällen i privat sektor. Därför har andelen egenföretagare ökat. När du skall välja fackförbund så gör du det efter vilken sektor du arbetar inom, och om du är anställd eller egenföretagare.

Välja fackförbund för sanering- och renhållningsyrken

När du arbetar med sanering och renhållning är en säker arbetsmiljö väldigt viktig. Om du upplever att regler för arbetsmiljö inte levs upp till kan det vara svårt att själv ändra på detta. Men då du är medlem i ett fackförbund för sanering och renhållning är du inte ensam. Du kan få hjälpen som gör att din arbetsplats blir så säker och trygg som den borde vara.

Vad krävs för att bli medlem i facket för renhållning?

Om du jobbar med lokalvård eller andra typer av sanering är det inte säkert att du har genomgått någon särskilt utbildning för detta. Då är det bra att aktuella fackförbund för sanering och renhållning är öppna även utan utbildning.

Medlemsförmåner inom facket

  • Löneförhandling
  • Tvister om arbetsmiljö och mer
  • Försäkring vid arbetslöshet
  • Utbildning

Dessutom kan fackförbund för renhållning och sanering erbjuda dig särskilda rabatter på försäkringar som hemförsäkringen. De kan också ha tillgång till förmånliga lån som enbart erbjuds deras medlemmar.

Hur mycket kostar det?

Det här är en viktig fråga som du måste ha svaret på innan du väljer ett fack för sanering och renhållning. Det finns fack som justerar medlemskostnaden efter inkomst. Du kan också hitta erbjudanden där du får en eller flera månader gratis.

Som regel är det bäst att välja ett välkänt fackförbund där du betalar för tjänsten. När det är helt gratis är det inte sällan så att du får vad du betalar för. Det vill säga att du inte kommer att få viktiga bitar som inkomstförsäkring.

Men att testa gratis och sedan betala kan vara den allra bästa lösningen. Då kan du ju utan risk se om ett medlemskap i fackförbundet för renhållning fungerar på ett bra sätt.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.