Fordon

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Nedan listar vi olika yrken inom fordonsbranschen. Inne på varje yrke finner du tips på vilka fackförbund som lämpar sig för respektive yrke.

Välja fackförbund för fordon

Arbetet som mekaniker och fordonstekniker kan innebära många risker. Det här är ett område där det fackliga arbetet har fått stor betydelse. Men inget är perfekt och det behövs fortfarande ett fackligt stöd för att du som anställd ska kunna vara med och påverka din arbetsmiljö. Ditt medlemskap i ett fackförbund för fordon är viktigt för dig och för alla andra som jobbar på svenska verkstäder!

Kan du bli medlem?

Om du redan nu jobbar som mekaniker eller på en fordonsverkstad har du flera val av fackförbund. Men det är inte säkert att alla blir aktuella. En del kräver till exempel att du har en viss typ av utbildning.

Det finns också fack för fordon som låter studenter som utbildar sig inom detta område bli medlemmar. Det här kan vara smart med tanke på att du som student ganska snart står inför uppgifter som löneförhandling och mer.

Vad kommer ett fack för fordon att hjälpa dig med?

Facket kan hjälpa dig med mycket. De försöker jobba för att skapa trygga och säkra arbetsplatser. Precis vad som ska göras beror på medlemmarna. Det är också därför som det kan vara bra att välja ett större fackförbund där det finns många som jobbar inom din bransch.

Du kan vända dig till facket då du ska:

  • Löneförhandla
  • Ta upp problem med arbetsmiljön på jobbet
  • Klara en period utan anställning
  • Ta ett bolån
  • Ordna med hemförsäkring

Facket gör mycket och därför kan det vara klokt att se precis hur de kan hjälpa dig just nu. Tala med andra som är medlemmar för att få tips och råd.

Välja rätt fackförbund

Med flera val kanske du känner att det är svårt att välja. Här kan du återigen se på vad andra som är medlemmar har att säga. Lyssna både på ris och ros för att få en balanserad bild av det fackförbund som du funderar på.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.