Miljövård & hälsoskydd

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Här listar vi olika yrken inom miljö och hälsoskydd:

Att välja fackförbund för miljövård och hälsoskyddsyrken

Om du jobbar med miljövård och hälsofrågor på arbetsplatser kan du välja mellan flera fackförbund som ger dig stöd i din yrkesroll. Kanske är du helt ensam i rollen på din arbetsplats. Via ett fack för miljövård och hälsoskydd kommer du i kontakt med andra som jobbar med precis samma frågor. Tillsammans kan ni verka för bättre villkor på varje enskild arbetsplats!

Du är inte ensam!

En väldigt viktig funktion med facket är att du kan hitta andra som liksom du jobbar med miljövård och hälsoskydd. Kanske har du arbetsuppgifter som innebär att du reser mycket och besöker olika arbetsplatser. Det kan uppstå frågor som är svåra för dig att svara på av flera skäl.

Men när du får kontakt med ett fackförbund för miljövård och hälsoskydd vars medlemmar har precis samma upplevelser kan du snabbt få ordning och reda på saker och ting. Bara en sådan sak som att du förstår att din fråga är relevant kan göra stor skillnad.

Ditt medlemskap i facket ger dig en större trygghet. Du vågar ställa större krav för du har facket i ryggen och du förstår att du faktiskt har rätt att göra dig hörd.

Vad kommer ett fack för miljövård att hjälpa dig med?

Precis vad du kan få hjälp med beror på det fack för miljövård och hälsoskydd som du väljer. Det kan ju vara så att du väljer ett stort fackförbund som har flera hundra tusen medlemmar. De allra flesta jobbar inom andra yrken men förbundets storlek får ändå betydelse för dig.

Några av de tjänster som fackförbund erbjuder är:

  • Löneförhandling
  • Arbetsförsäkringar
  • Kurser
  • Hemförsäkringar

Du ska komma ihåg att du får vad du betalar för. Om du väljer ett förbund som är gratis kan du inte förvänta dig ekonomiskt stöd om du förlorar jobbet. Här handlar det snarare om ett förbund som är till för att ge dig tips och råd vilket kanske räcker i den arbetssituation som du har.

Hur vet du att du väljer rätt fackförbund?

Om du inte har varit med i facket tidigare kanske det känns svårt att veta vad som kommer att bli rätt. För vissa kan det till och med upplevas som helt onödigt att få hjälp med tjänster som ersättning vid arbetslöshet då jobbet känns så garanterat.

Ett sätt att ta reda på om du har hittat rätt fack för miljövård och hälsoskydd är att se på vad andra medlemmar har att säga om facket. Du kan be om att få kontakt med andra medlemmar. Du kan också ställa allmänna frågor om fackförbund online. Det kan ge dig viktiga ledtrådar som leder dig i rätt riktning.

Prata med folk som du känner

Om du känner andra som jobbar inom samma område och som är medlem i ett visst fackförbund bör du fråga hur de tycker att det fungerar. Men kom ihåg att svar kan vara färgade av egna upplevelser. Du ska alltid komma ihåg dina specifika behov då du tar till dig recensioner och information om facket som du funderar på att gå med i.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.