Juridik

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Här listar vi yrken inom juridik:

Välja fackförbund för juridik

Juridiken erbjuder många olika yrkesroller och det finns gott om fackförbund för juridik. Men det är klart att din specifika roll kan få betydelse för vilket fack som blir bäst för dig. Dessutom kan det vara så att du redan under studietiden vill få ett studentmedlemskap i ett fack för jurister.

För att du ska kunna välja rätt fackförbund för juridik är det viktigt att du lär dig lite mer om vad de olika förbunden har att erbjuda. Det här är ett stöd som du kanske inte kommer att behöva direkt under din karriär. Men när det väl dyker upp frågor där ensam inte är stark kommer du att dra nytta av att du sedan länge är med i rätt fack för dig.

Vad kan ett fackförbund för juridikyrken hjälpa dig med?

Ett fack som är särskilt till för den som jobbar som jurist, advokat eller på annat sätt med juridiska frågor har flera viktiga funktioner. Du som jobbar med rättsliga frågor kan redan en hel del om hur förhandlingar går till och hur saker som löneavtal ska se ut. Men det betyder ju inte att du har en övergripande bild av vad som händer inom din yrkesgrupp i Sverige.

Att få kontakt med andra som finns över hela Sverige är en stor trygghet. Men facket har också tillgång till statistik som visar dig svart på vitt vad som gäller just nu till exempel vad gäller löner. Det kan vara en stor hjälp vid tillfällen då du ska förhandla om din egen lön.

Viktiga tjänster du kan få hjälp med:

  • Löneförhandling
  • Bättre försäkring
  • Bättre lån
  • Kurser
  • Rådgivning

Det är en stor fördel att ha ett fack för juridik i ryggen oavsett om det är en stor eller liten fråga som dyker upp. Du vet alltid var du kan vända dig och du kan lita på att det finns kraft när det behövs.

Vad kommer det att kosta?

Det här är givetvis en viktig fråga som du måste ställa dig när du ska välja fackförbund för juridik. Det finns faktiskt fack som inte kostar något alls att vara med i. Det kan röra sig om ett erbjudande som du får under de första månaderna och längre.

Men något som du ska vara väl medveten om är att gratis inte är samma sak som att du får allting som de bästa fackförbunden för jurister och advokater kan erbjuda. Det kan ju vara helt okej om du känner att du inte behöver stödet med försäkring om du till exempel mister ditt jobb.

För det mesta är det väl värt att betala en avgift varje månad för att få ett fullgott fackligt stöd. Men inte för vad som helst. Se först noga över de tjänster som facket kommer att ge dig. Om du upplever att det är ett fullgott stöd kan du acceptera att betala för det.

Lär dig med om fack för juridik

Innan du väljer ett fack som passar jurister, advokater och andra yrken inom juridiken ska du ta en titt på vad medlemmar har att säga. Att lära sig mer om hur facket har fungerat i vassa situationer och annars är en fördel och något som gör att du känner dig tryggare med ditt val.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen