Hotell & Restaurang

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Inom hotell och restaurang har man arbetsuppgifter med inriktning på service i olika former. Arbetsuppgifter kan exempelvis vara matlagning, vara receptionist på hotell, vara värd på konferenser eller servera mat på hotell eller kryssningsfartyg. Ofta är dessa arbeten mycket säsongsberoende. Inkomster är varierande, och anställningslängden kan vara kortare eller tillfällig. Inte sällan är arbetet förlagt på utländsk ort men med anställning i Sverige. Inom Hotell- & Restaurang är det vanligt med obekväma arbetstider och ojämna inkomster. Bra att känna till är att det i Sverige inte finns någon lag om lägsta lön eller betald övertid utan detta regleras istället genom “den svenska modellen” där arbetsgivare förhandlar med arbetstagare som organiserat sig fackligt. Inom hotell och restaurang är flera fackförbund lämpliga.

Välja fackförbund för hotell & restaurang

Som anställd på ett hotell eller på en restaurang behöver du ett skräddarsytt fackligt stöd. Det här är en mycket specifik bransch som inte alltid är helt enkel att navigera. Men tillsammans är vi starkare och du kan dra stor nytta av att komma i kontakt med andra som är i samma situation som du.

Dessutom är det en stor tillgång att få hjälp med sådant som du verkligen inte kan något om. Medlemskap i fackförbund för restaurang och hotell kan hjälpa dig när du ska förhandla om lön eller skriva jobb-kontrakt med en ny arbetsgivare.

När ska du gå med i facket?

Det finns fackförbund för hotell och restaurang som bjuder in medlemmar redan innan de har börjat jobba inom branschen. Om du just nu genomgår en utbildning kan det vara dags att gå med i facket. Vissa fackföreningar tar inte ens någon avgift när du är under utbildning.

Men det är aldrig försent. Bara för att du har jobbat många år inom restaurang och hotell betyder det inte att du inte kan gå med i ett fackförbund nu. Det här är alltid en möjlighet och det är inte svårt att bli medlem.

Du kan även byta fack

Det kan ju också vara så att du sedan en längre tid är medlem i ett fack men känner att det inte ger dig det stöd som du behöver. Då kan det vara dags att byta till ett fackförbund för restaurang och hotell som jobbar på ett bättre sätt.

Se över alternativen och jämför. Det är viktigt att de tjänster som ges via facket är sådant som du verkligen vill ha.

Facket kan ge dig:

  • Stöd i tvister med arbetsgivare
  • Tillgång till viktig information om rimliga löner
  • Bättre priser på försäkringar och lån
  • Unika utbildningar

Det kan finnas många flera saker som det fack du väljer kan hjälpa till med. Det är viktigt att verkligen undersöka möjligheterna när du ska välja. Detta oavsett om du vill byta fack eller om det är första gången som du blir medlem.

Vad krävs av dig?

Förutom att du bör genomföra en utbildning eller vara yrkesverksam inom hotell och restaurang är det förstås så att du måste betala en avgift till facket. Hur mycket det kommer att kosta beror på det fackförbund för hotell och restaurang som du väljer.

Vissa fack kan ge någon månad eller fler gratis och det kan också finnas alternativ som inte kostar något. Men då ska du inte räkna med att du får något finansiellt stöd som till exempel försäkring om du blir arbetslös.

När du ser på kostnaden för facket måste du betänka vad du får för pengarna. Tänk inte bara just nu. Det kan ju vara så att du om något år kommer att ha stor nytta av den försäkring du får via ditt fack för hotell och restaurang. Då är du glad att du lade lite pengar på avgiften för medlemskapet.

Hitta rätt fack för dig

Läs på mer om de fack för hotell och restaurang som kan vara aktuella för dig. Försök också se om det finns kommentarer om detta fack från medlemmar. Både från de som är med nu och från de som eventuellt har gått ur facket. Det bör ge dig en god bild av hur väl det aktuella facket kan tänkas passa dig och dina behov.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen