Ekonomi

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Här finner du yrken inom ekonomi.

Fackförbund för jobb inom området ekonomi

Den som jobbar inom finans behöver ett fackförbund som är inriktat på de yrkesroller som området ekonomi innebär. Det finns flera bra val och kanske väljer du något av de största för komfortens skull.

Inom området ekonomi finns det en rad olika typer av jobb. Vilket fackförbund som kommer att passa dig bäst kommer att bero på:

  • Specifik sektor
  • Din utbildning och bakgrund
  • Det stöd du är ute efter

Vilken utbildning måste du ha?

En fråga som kan bli viktig då du som jobbar med finans och ekonomi vill bli medlem i ett fackförbund är vilken utbildning du har. Det kan nämligen vara så att ett visst fackförbund bara tar ekonomer som har examen från universitet eller högskola.

Andra fackförbund kan acceptera medlemmar som jobbar inom finans men som har examen från gymnasieutbildning eller kanske från någon annan typ av utbildning.

Ekonomer som jobbar statligt

En annan sak att tänka på då du söker fackförbund för finans är om förbundet vänder sig till dig som jobbar inom privat sektor eller för kommun, landsting eller stat. Det här är också något som kan påverka vilka alternativ som blir aktuella. Det finns till exempel fackförbund för ekonomer som enbart riktar in sig på den privata sektorn.

Vad kan ekonomer få av facket?

Du som jobbar inom finansvärlden är intresserad av ett fackförbund som ger fördelar som bidrar till ett bättre arbetsliv. Det finns flera tjänster som kan få stor betydelse för ditt medlemskap i facket.

Några exempel på tjänster att hålla utkik efter är:

  • Inkomstförsäkring – Du kan få behålla en mycket stor del av din lön om du blir arbetslös med denna försäkring. Det kan bli viktigt för dig som jobbar på ett dynamiskt sätt med ekonomi och finans.
  • Vidareutbildning – Om du känner att du behöver mer kompetens kan det också vara något som facket hjälper dig med. Du kan få kurser och attraktiva utbildningar till lägre priser.
  • Stöd för egen verksamhet – Det finns också fack som riktar sig särskilt till dig som driver egen firma. De kan ge ett bättre stöd än facken som riktar in sig mer på anställda inom ekonomisektorn.
  • Lönestatistik – Med fackets hjälp får du bättre koll på hur det ser ut med löner inom din sektor.
  • Förhandlingshjälp – Om du tycker att det är svårt att förhandla om lön kan du få hjälp med detta av ett fackförbund för ekonomi som ger den här typen av stöd.
  • Försäkringar – Fackförbund kan också ordna med särskilda försäkringar som är förmånliga.

Hur väljer du rätt fack för finans?

Du bör ta dig tid till att se på saker som kostnader och tjänster. Fundera lite på vad du vill få ut av ditt medlemskap innan du väljer. Du kan också rådfråga andra som redan är medlemmar i samma förbund. De kan berätta mer i detalj hur det hela fungerar och vad de är nöjda med, och tvärtom.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.