Trafik & Transport

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Hel vårt samhälle bygger på att transporter av varor, människor och gods fungerar. Stort fokus ligger idag på att göra dessa transporter så effektiva som möjligt, både ekonomiskt och ur miljöaspekt. Transport och logistik sker på land, vatten och i luften och över hela världen. Det kräver stor bredd av kunskap och teknik. Just den tekniska utvecklingen har varit dramatisk i modern tid, eftersom transportmedel och informationtekniken gått kraftigt framåt. Inom transport arbetar man med planering av transporter, genomförandet av transporter samt ge service relaterat till transport. Yrken inom transport är allt från brevbärare till pilot. Ta reda på vilket fackförbund som passar dig som arbetar inom transport. Är du privat anställd, eller jobbar du i offentlig sektor. Finns det ett litet nischat fackförbund för din yrkeskategori eller kanske passar din anställning i ett större kollektiv.

Välja fackförbund för yrken inom trafik och transport

När du jobbar inom trafik och transport är det inte sällan så att du spenderar en stor del av arbetsdagen ensam på arbetsplatsen. Om det är en buss, en lastbil eller kanske ett flygplan finns det människor omkring dig. Men du kan uppleva att du är ensam i din yrkesroll och då kan det vara skönt att ha ett fackförbund för trafik och transport i ryggen.

När det uppstår frågor omkring din arbetsmiljö eller den lön du får för jobbet vet du precis vem du ska prata med. Till skillnad från välmenande vänner som inte jobbar inom din bransch kan facket ge dig råd och tips som du faktiskt kan använda.

Ett fackförbund för transport som ger trygghet

Det är en stor trygghet att tillhöra ett fack för trafik och transport. Du får flera viktiga stöd från facket och bara vetskapen om att de finns där gör att du kan jobba på ett lugnt och säkert sätt.

Exempel på stöd du kan få är:

  • Råd och tips inför löneförhandlingen
  • Försäkring om du skulle förlora jobbet
  • Rabatter på försäkringar
  • Bättre villkor för lån
  • Vidareutbildning

Det kan tillkomma fler typer av stöd beroende på det fackförbund för trafik och transport som du väljer. Det här är viktigt att tänka på när du jämför.

Ett spetsinriktat fackförbund eller ett allmänt fack?

Om du väljer ett fackförbund som är särskilt till för chaufförer, piloter eller kanske trafikledare kan du få spetsinriktat stöd. Men det är inte säkert att det här blir ditt bästa val. Det finns fördelar med stora fackförbund som vänder sig till olika yrkesgrupper.

Det stora förbundet har många medlemmar och därmed mer kraft. Det kan ge fördelar i form av effektivare förhandlingar såväl som bättre villkor på försäkringar och lån som erbjuds till förbundets medlemmar.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.