Försäljning, inköp & marknadsföring

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Dom flesta säljer någonting, sin tid eller någon produkt eller tjänst. Som säljare är man intresserad av människor samt en god lyssnare. Att vara säljare innebär att man fyller ett behov med relevant produkt eller tjänst. Säljare kan vara verksamma på olika nivåer, från enskilda privatkunder till hela marknader. Marknadsföring innebär att man försöker förutse, påverka och ha överblick på den marknad man är verksam. Yrkeskraven varierar mycket beroende på inom vilken bransch man arbetar i som säljare, inköpare eller marknadsförare. Många har akademisk utbildning, ofta inom ekonomi och arbetar inom privat sektor. Arbetsuppgifter kan vara försäljning och rådgivning i butiker, banker och försäkringsbolag. Det kan också vara att förhandla avtal, sätta priser eller undersöka marknaden. Service och rådgivning är centrala begrepp. Inom försäljning, inköp och marknadsföring förekommer provisionsbaserade löner eller andra rörliga ersättningar, detta gör det än viktigare att ha koll på sin ersättning, sin pension och sina försäkringar. Sök information och hjälp via något av fackförbunden för privat sektor.

Snittlöner marknadsföring och försäljning

Snittlön Försäljnings- och marknadschefer, nivå 1

 • Män 2021: 74000/mån
 • Kvinnor 2021: 63600/mån
 • Medel 2021: 70900/mån

Snittlön Försäljnings- och marknadschefer, nivå 2

 • Män 2021: 64300/mån
 • Kvinnor 2021: 60100/mån
 • Medel 2021: 63200/mån

Snittlön Marknads- och försäljningsassistenter

 • Män 2021: 36800/mån
 • Kvinnor 2021: 34900/mån
 • Medel 2021: 35500/mån

Välja fackförbund för försäljning, inköp och marknadsföring

Det finns flera bra fackförbund för försäljning, inköp och marknadsföring som kan bli rätt val för dig. Men det är viktigt att förstå skillnader och framförallt att vara medveten om personliga behov.

Till att börja med ska du bli bättre medveten om vad du kan få från ditt fack för marknadsföring och försäljning. Det finns vissa punkter som du ska kräva av facket medan andra kan vara extra plus som bara vissa fackförbund kan erbjuda.

De främsta tjänsterna facket kan hjälpa dig med är:

 • Hjälp med ersättning om du blir arbetslös
 • Effektivare löneförhandling
 • Bättre försäkringar och lån
 • Utbildningar

Det här är fyra områden som kan innebära lite olika saker beroende på det fack för försäljning och inköp som du väljer.

Hitta rätt fackförbund för försäljning och inköp

För att hitta rätt börjar du med att lära dig mer om vad du kan få hjälp med. Fundera sedan på vad du tror kommer att bli relevant för dig. Även om det finns stora likheter mellan den som jobbar med inköp och den som jobbar med försäljning kan behoven skilja sig.

Saker som den typ av anställning du får kan också få betydelse för den typ av fackförbund som kommer att passa dig bäst. Se alltså över din situation nu och tänk framåt. Håll detta i tanken när du ser närmre på vad rekommenderade fackförbund har att erbjuda.

Fördelar med ett stort fack för marknadsföring

Något vi måste komma ihåg är att en stor del av fackets styrka ligger i att det har många medlemmar. Det är ju på detta vis som saker som billigare försäkringar och bättre lån blir möjliga. Om du ser att ett större mer allmänt fack har många medlemmar som liksom du jobbar med marknadsföring kanske det är ett bättre alternativ än ett smalare fack som bara har medlemmar från din jobbkategori.

Ett större mer allmänt fack kan också erbjuda spetskompetens och det kan förhandla på ett starkare sätt just för att det finns så många medlemmar. Men var noga med att undersöka att du verkligen kommer att få stödet för din yrkesroll.

Om du märker att det stora fackförbundet för sälj och inköp inte har varit särskilt bra på att lösa tvister för din yrkeskategori kanske du får mer hjälp av ett mindre fackförbund. Även om det har färre medlemmar kan fokusen vara något som ger snabbare resultat.

Utvärdera genom att lyssna på andra

Du kan få stor hjälp av andra som redan är med i ett fack för försäljning, inköp och marknadsföring. Det går också att ta en titt på om personer lämnar just detta fackförbund och varför.

På nätet finns det forum där du kan ställa frågor och så kan du be fackförbundet om att få komma i kontakt med medlemmar som kan ge sin syn på medlemskapet. Du kan också dra nytta av erbjudanden som möjligheten att bli medlem helt gratis under en eller flera månader. Då kan du testa utan risk och se om du tycker att facket är det som kommer att ge dig det bästa stödet under kommande yrkesår.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.