Fackförbund för VVS montör

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

VVS montör kallas ofta också för rörmokare. VVS montören kan vara anställd hos ett specialiserat mindre företag som anlitas av privatpersoner eller byggbranschen, men kan också vara egen företagare eller vara anställd i industriverksamheter som hanterar kemikalier eller andra ämnen som ska transporteras i rör. VVS montören arbetar med rördragning för värme, vatten och sanitet i till exempel bostäder, kontors och industrilokaler som kan vara nybyggen eller renoveringsarbeten. Uppgiften är att med hjälp av rörsystem (ofta koppar eller plast) få vattentillförsel, uppvärmning och avlopp funktionsdugligt. Svetsning eller lödning ingår. VVS montören arbetar också med installation av värmepumpar, värmepannor, varmvattenberedare och sanitetsutrustning som toalettstolar, handfat och badkar. Montören kan också arbeta med service och underhåll av fasta installationer. Arbete inom industri kan vara annorlunda då det som ska transporteras i rörledningar kan vara bland annat olja och gaser. Arbetstiden är vanligtvis dagtid men viss beredskap och jour kan förekomma då snabba insatser krävs vid till exempel läckage i rörledningarna. Arbetet sker vanligtvis inomhus. utbildning finns inom gymnasieskolans VVS och fastighetsprogram. Därefter följer ca två års lärlingsutbildning innan man kan bli certifierad VVS montör och industrirörmontör.

Lämpliga fackförbund

Snittlön VVS montör

Snittlön VVS-montörer m.fl.

  • Män 2019: 35100/mån
  • Kvinnor 2019: ../mån
  • Medel 2019: 35000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.