Fackförbund för takmontör/takläggare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Takmontören arbetar med att lägga tak på hus. Uppgiften innebär också att montera tätskikt före slutliga materialet i tunnlar, broar med mera. Flera olika tekniker används och materialet varierar. Huvudsaken är att fukten och framför allt i bostadshus även kylan hålls borta med isolering och med tätskiktet. Yttertaket är ofta tegelpannor. Takmontörer är vanligtvis anställda hos specialiserade mindre företag vars tjänster köps av till exempel byggföretag eller privatpersoner. Arbetstiden är dagtid. Arbetsplatsen kan variera men sker normalt på höga höjder och utomhus. Utbildning finns inom gymnasieskolans bygg och anläggningsprogram. Därefter följer en lärlingstid hos ett företag på ca 1,5 år innan man får sitt yrkesbevis.

Lämpliga fackförbund

Snittlön takläggare / takmontör

Snittlön Takmontörer

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.