Fackförbund för bergarbetare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Bergarbetare arbetar med att anpassa bergsmiljöer till pågående andra anläggningsarbeten. Det handlar om att ta bort bergdelar för att göra plats åt annat som vägar eller byggnader. Arbete förekommer både under jord (gruvor till exempel) och ovan jord. För att forcera ett berg krävs ofta borrning och sprängning. Bergarbetare är anställda av bergborrningsföretag eller sprängningsföretag. För att få kallas bergsprängare måste man ha särskilt sprängarkort. Då arbetar man som ansvarig sprängarbas. Arbetstiderna är ofta dagtid men anpassas ofta till övriga anläggningsarbeten. En bergsprängare vistas ofta i mörka och fuktiga miljöer. Säkerhetstänkande är viktigt. Likaså krävs kunskap om olika bergarter och hur de reagerar vid borrning och sprängning. Utbildning finns inom gymnasieskolan. Åldersgränsen är 18 år för sprängningsarbete och sprängarkort.

Lämpliga fackförbund

Snittlön bergsprängare och bergarbetare

Snittlön Bergssprängare

  • Män 2021: 33900/mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: 33900/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.