Fackförbund för bergarbetare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Bergarbetare arbetar med att anpassa bergsmiljöer till pågående andra anläggningsarbeten. Det handlar om att ta bort bergdelar för att göra plats åt annat som vägar eller byggnader. Arbete förekommer både under jord (gruvor till exempel) och ovan jord. För att forcera ett berg krävs ofta borrning och sprängning. Bergarbetare är anställda av bergborrningsföretag eller sprängningsföretag. För att få kallas bergsprängare måste man ha särskilt sprängarkort. Då arbetar man som ansvarig sprängarbas. Arbetstiderna är ofta dagtid men anpassas ofta till övriga anläggningsarbeten. En bergsprängare vistas ofta i mörka och fuktiga miljöer. Säkerhetstänkande är viktigt. Likaså krävs kunskap om olika bergarter och hur de reagerar vid borrning och sprängning. Utbildning finns inom gymnasieskolan. Åldersgränsen är 18 år för sprängningsarbete och sprängarkort.

Lämpliga fackförbund

Snittlön bergsprängare och bergarbetare

Snittlön Bergssprängare

  • Män 2019: 30400/mån
  • Kvinnor 2019: ../mån
  • Medel 2019: 30400/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.