Fackförbund för maskinförare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Maskinförare arbetar med större maskiner inom lantbruk, skogsbruk eller vid byggarbetsplatser. Inom lantbruket rör det sig ofta om plöjning och harvning och sådd och skörd, inom skogsbruket rör det sig om gallring eller avverkning av skog. Vid byggarbetsplatser börjar ofta arbetet med att marken iordningsställs för till exempel husbygge eller vägbygge. Snöröjning är också en vanlig uppgift. Maskinförare kan vara anställd av ett privat företag, vara egen företagare eller anställd inom kommunal verksamhet beroende på inom vilken bransch man arbetar inom. Maskinerna, oavsett bransch , är ofta avancerade och utrustade med digitala hjälpmedel till exempel laser eller GPS. Arbetstiderna är vanligtvis dagtid men lantbruket är väderberoende, skogsbruket är säsongsberoende och snöröjning kan innebära arbete på helger, kvällar och nätter. Utbildningar till maskinförare i de olika branscherna finns vanligtvis inom gymnasieskolan. Därefter finns det påbyggnadsutbildningar som kan leda till certifikat eller yrkesbevis.

Lämpliga fackförbund

Snittlön maskinförare

Snittlön Anläggningsmaskinförare m.fl.

  • Män 2021: 33100/mån
  • Kvinnor 2021: 31200/mån
  • Medel 2021: 33000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.