Fackförbund för maskinförare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Maskinförare arbetar med större maskiner inom lantbruk, skogsbruk eller vid byggarbetsplatser. Inom lantbruket rör det sig ofta om plöjning och harvning och sådd och skörd, inom skogsbruket rör det sig om gallring eller avverkning av skog. Vid byggarbetsplatser börjar ofta arbetet med att marken iordningsställs för till exempel husbygge eller vägbygge. Snöröjning är också en vanlig uppgift. Maskinförare kan vara anställd av ett privat företag, vara egen företagare eller anställd inom kommunal verksamhet beroende på inom vilken bransch man arbetar inom. Maskinerna, oavsett bransch , är ofta avancerade och utrustade med digitala hjälpmedel till exempel laser eller GPS. Arbetstiderna är vanligtvis dagtid men lantbruket är väderberoende, skogsbruket är säsongsberoende och snöröjning kan innebära arbete på helger, kvällar och nätter. Utbildningar till maskinförare i de olika branscherna finns vanligtvis inom gymnasieskolan. Därefter finns det påbyggnadsutbildningar som kan leda till certifikat eller yrkesbevis.

Lämpliga fackförbund

Snittlön maskinförare

Snittlön Anläggningsmaskinförare m.fl.

  • Män 2019: 32300/mån
  • Kvinnor 2019: 29100/mån
  • Medel 2019: 32200/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.