Fackförbund för Kyl & Värmepumpstekniker

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Kyl och värmepumpstekniker installerar och servar och felsöker kyl och värmeanläggningar. Teknikern är ofta anställd hos mindre företag eller är helt enkelt egen företagare. En kyl och värmepumpstekniker har mer kunskap i området än en kyl och värmepumpsmontör som ofta är med vid enbart installation. Teknikern kan förutom installation och service även samköra installationerna med till exempel ventilationsanläggningar. Uppgifterna kan kräva både rörinstallationer och elektriska installationer. Arbetstiderna är vanligtvis dagtid men det kan förekomma jour eller beredskap. Arbetsplatsen kan variera från bostadshus till stora industrikomplex. Utbildning finns inom gymnasieskolans VVS och fastighetsprogram. Det finns också ett certifierings och diplomeringssystem framtaget av branschorganisationen.

Kyl och värmepumpstekniker arbetar på små företag med installation och service, främst av kyl och värmeanläggningar. Det är avancerade system som kräver teknisk kompetens. Fokus på att samköra och ställa in systemen så att det blir energieffektivt. Systemen installeras på allt från stora bostadskomplex till butiker och idrottshallar, vanliga arbetsmoment är att dra rörledningar eller installation av el. Vanligt med jourberedskap och delvis obekväma arbetstider. De flesta jobbar inom privat sektor som arbetare.

Lämpliga fackförbund

Snittlön

Snittlön Kyl- och värmepumpstekniker m.fl.

  • Män 2019: 36200/mån
  • Kvinnor 2019: ../mån
  • Medel 2019: 36100/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.