Fackförbund för Kyl & Värmepumpstekniker

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Kyl och värmepumpstekniker installerar och servar och felsöker kyl och värmeanläggningar. Teknikern är ofta anställd hos mindre företag eller är helt enkelt egen företagare. En kyl och värmepumpstekniker har mer kunskap i området än en kyl och värmepumpsmontör som ofta är med vid enbart installation. Teknikern kan förutom installation och service även samköra installationerna med till exempel ventilationsanläggningar. Uppgifterna kan kräva både rörinstallationer och elektriska installationer. Arbetstiderna är vanligtvis dagtid men det kan förekomma jour eller beredskap. Arbetsplatsen kan variera från bostadshus till stora industrikomplex. Utbildning finns inom gymnasieskolans VVS och fastighetsprogram. Det finns också ett certifierings och diplomeringssystem framtaget av branschorganisationen.

Kyl och värmepumpstekniker arbetar på små företag med installation och service, främst av kyl och värmeanläggningar. Det är avancerade system som kräver teknisk kompetens. Fokus på att samköra och ställa in systemen så att det blir energieffektivt. Systemen installeras på allt från stora bostadskomplex till butiker och idrottshallar, vanliga arbetsmoment är att dra rörledningar eller installation av el. Vanligt med jourberedskap och delvis obekväma arbetstider. De flesta jobbar inom privat sektor som arbetare.

Lämpliga fackförbund

Snittlön

Snittlön Kyl- och värmepumpstekniker m.fl.

  • Män 2019: 36200/mån
  • Kvinnor 2019: ../mån
  • Medel 2019: 36100/mån

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen