Du kan som sopåkare ansluta dig till något av de 3 nedanstående fackförbunden. Men du ska alltid höra med din arbetsgivare ifall det redan finns ett färdigt kollektivavtal på arbetsplatsen. Det måste nämligen finnas ett kollektivavtal för att ett fackförbund ska kunna påverka arbetsvillkoren på din arbetsplats. De vanligaste facken att ansluta sig till är antingen kommunal eller transportarbetareförbundet som vanligtvis kallas för ”transport”.
Jämförelse av 3 fackförbund
- 500 000 stycken medlemmar
- Offentlig- och privat sektor
- Inkomstförsäkring ingår
- 4 olika försäkringar ingår
Medlemsavgift
138 – 495 kr/mån
A-kassa
132 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Ett fackförbund för arbetare
- Har ingen egen a-kassa
- Krånglig hemsida
- Dåliga förmåner
Medlemsavgift
39 – 990 kr/mån
A-kassa
145 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Saknas
- 57 000 stycken medlemmar
- Kvalificeringstiden är 12 månader
- Stugor & lägenheter kan hyras
- 3 försäkringar ingår
Medlemsavgift
111 – 566 kr/mån
A-kassa
140 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
En sopåkare är ansvarig för att samla in sopor och avfall från gator, parker och andra offentliga platser. De använder sig av speciella fordon, som traditionell sopbil till exempel, för att samla in soporna och transportera dem till avfallshanteringen.
Utbildning
För att bli sopåkare behöver man vanligtvis ha en gymnasieutbildning eller motsvarande erfarenhet inom området. Eftersom sopbilen är ett slags lastbil så kan det också vara bra att ha det körkort som krävs för att kunna köra sopbilen.
En nyanställd får ofta genomgå en intern utbildning på företaget. Arbetsgivaren kan också kräva en medicinsk undersökning för att säkerställa att man är lämplig för arbetet.