Fackförbund för Kock

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Kockar lagar mat i både små och stora kök. Storkök kan vara till exempel på skolor, sjukhus eller stora arbetsplatser med egen lunchrestaurang. De flesta tänker säkert i första hand på restaurangkock när man tänker på yrket kock. Jobbar man i mindre kök är det troligtvis på restauranger eller till och med privata kök. Utbildningsvägar kan gå via gymnasiet på restaurang- och livsmedelprogrammet, vidare till yrkeshögskola och folkhögskola. Eftersom kock är att betrakta som ett hantverk är det ofta hårt arbete och erfarenhet som leder till hög skicklighet. Kockar kan också jobba som säljare inom livsmedel eller utrustning för kök eller som kallskänka. Många jobbar också med att lära ut sina kunskaper på skolor eller privata utbildningar. Stora arbetsplatser har högre grad av fackligt anslutna till fackförbund, än små arbetsplatser.

Lämpliga fackförbund

Hotell- och Restauranfacket

Snittlön kock

Snittlön Kockar och kallskänkor

  • Män 2019: 26600/mån
  • Kvinnor 2019: 26300/mån
  • Medel 2019: 26400/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.