Kockar lagar mat i både små och stora kök. Storkök kan vara till exempel på skolor, sjukhus eller stora arbetsplatser med egen lunchrestaurang. De flesta tänker säkert i första hand på restaurangkock när man tänker på yrket kock. Jobbar man i mindre kök är det troligtvis på restauranger eller till och med privata kök. Utbildningsvägar kan gå via gymnasiet på restaurang- och livsmedelprogrammet, vidare till yrkeshögskola och folkhögskola. Eftersom kock är att betrakta som ett hantverk är det ofta hårt arbete och erfarenhet som leder till hög skicklighet. Kockar kan också jobba som säljare inom livsmedel eller utrustning för kök eller som kallskänka. Många jobbar också med att lära ut sina kunskaper på skolor eller privata utbildningar. Stora arbetsplatser har högre grad av fackligt anslutna till fackförbund, än små arbetsplatser.
Lämpliga fackförbund
- 500 000 stycken medlemmar
- Offentlig- och privat sektor
- Inkomstförsäkring ingår
- 4 olika försäkringar ingår
Medlemsavgift
138 – 495 kr/mån
A-kassa
132 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Ett fackförbund för arbetare
- Har ingen egen a-kassa
- Krånglig hemsida
- Dåliga förmåner
Medlemsavgift
39 – 990 kr/mån
A-kassa
145 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Saknas
- 110 000 stycken medlemmar
- Femte största förbundet i LO
- 50 kr/mån första 6 månader
- Finns i nio branscher
Medlemsavgift
50 – 370 kr/mån
A-kassa
148 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Över 25 000 stycken medlemmar
- Inkomstförsäkring ingår
- Gratis för studenter
- Första månaden gratis