Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik
Kockar lagar mat i både små och stora kök. Storkök kan vara till exempel på skolor, sjukhus eller stora arbetsplatser med egen lunchrestaurang. De flesta tänker säkert i första hand på restaurangkock när man tänker på yrket kock. Jobbar man i mindre kök är det troligtvis på restauranger eller till och med privata kök. Utbildningsvägar kan gå via gymnasiet på restaurang- och livsmedelprogrammet, vidare till yrkeshögskola och folkhögskola. Eftersom kock är att betrakta som ett hantverk är det ofta hårt arbete och erfarenhet som leder till hög skicklighet. Kockar kan också jobba som säljare inom livsmedel eller utrustning för kök eller som kallskänka. Många jobbar också med att lära ut sina kunskaper på skolor eller privata utbildningar. Stora arbetsplatser har högre grad av fackligt anslutna till fackförbund, än små arbetsplatser.
Lämpliga fackförbund
Snittlön kock
Snittlön Kockar och kallskänkor
- Män 2021: 28800/mån
- Kvinnor 2021: 28100/mån
- Medel 2021: 28500/mån