Fackförbund för guide

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Som guide berättar du för andra människor om ett speciellt ämne, område eller plats. Det kan vara till exempel på ett museum, ett företag eller en ort eller ett större geografiskt område. Guidningen kan ta olika lång tid och de man guidar kan vara enstaka personer eller större grupper. Ofta är man på en speciell plats men det kan också innebära resa till flera platser. Det finns också guider som är specialister på natur, fiske och vildmark. Ofta är guidning inte ett heltidsyrke och är gärna upplagt som säsongsarbete. Det finns olika utbildningsmöjligheter. Antingen via lokalt bildningsförbund, eller hos arbetsgivaren för guidningen. Sveriges Guideförbund har utbildning på 200 timmar för att bli auktoriserad guide. Det kan vara bra att ha gymnasieutbildning inom turist och servicenäring. Särskilda språkkunskaper kan krävas. Guider kan vara anställda inom privat sektor, egen verksamhet eller ibland kommunal verksamhet, som tjänstemän. Fackförbund för dig som arbetar som Guide kan vara inom flera sektorer.

Lämpliga fackförbund

Hotell- och Restauranfacket

Snittlön guide

Snittlön Guider och reseledare

  • Män 2019: 24000/mån
  • Kvinnor 2019: 23500/mån
  • Medel 2019: 23700/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.