Fackförbund för servitör och servitris

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Servitör/servitris kan arbeta på restauranger, hotell, konferenscentrum och andra platser där mat och dryck serveras till gäster. Som servitör ger du gästerna råd och förslag om mat och dryck, tar emot en beställning, serverar maten och tar betalt. Det är ett serviceyrke som går ut på att gästerna ska trivas med maten och besöket. Inom en större restaurangverksamhet finns ofta fler servitörer. Arbetet leds då av en hovmästare. En servitör ska ha kunskap om vad maten innehåller med tanke på bland annat allergier. Alkoholbestämmelser måste också följas. Arbetstiderna kan variera från dagtid till kvällstid. De kan också vara säsongsbetonade. Utbildning finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram men det finns också arbetsmarknadsutbildningar. Beroende på arbetsplats är du anställd inom privat eller kanske kommunal verksamhet som exempelvis skolan.

Lämpliga fackförbund

Syndikalisterna logga
2.0 out of 5.0 stars
  • Ett fackförbund för arbetare
  • Har ingen egen a-kassa
  • Krånglig hemsida
  • Dåliga förmåner

Medlemsavgift

39 – 990 kr/mån

A-kassa

145 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Saknas

Hotell och restaurang logga
4.5 out of 5.0 stars
  • 30 000 stycken medlemmar
  • Inkomstförsäkring ingår
  • Gratis för studenter
  • Första månaden gratis

Medlemsavgift

224 – 615 kr/mån

A-kassa

175 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Snittlön för servitör och servitris

Snittlön Hovmästare och servitörer

 • Män 2021: 27500/mån
 • Kvinnor 2021: 26500/mån
 • Medel 2021: 26900/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.