Servitör/servitris kan arbeta på restauranger, hotell, konferenscentrum och andra platser där mat och dryck serveras till gäster. Som servitör ger du gästerna råd och förslag om mat och dryck, tar emot en beställning, serverar maten och tar betalt. Det är ett serviceyrke som går ut på att gästerna ska trivas med maten och besöket. Inom en större restaurangverksamhet finns ofta fler servitörer. Arbetet leds då av en hovmästare. En servitör ska ha kunskap om vad maten innehåller med tanke på bland annat allergier. Alkoholbestämmelser måste också följas. Arbetstiderna kan variera från dagtid till kvällstid. De kan också vara säsongsbetonade. Utbildning finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram men det finns också arbetsmarknadsutbildningar. Beroende på arbetsplats är du anställd inom privat eller kanske kommunal verksamhet som exempelvis skolan.
Lämpliga fackförbund
Snittlön servitör/servitris
Snittlön Hovmästare och servitörer
- Män 2019: 25400/mån
- Kvinnor 2019: 23500/mån
- Medel 2019: 24100/mån