Fackförbund för servitör/servitris

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Servitör/servitris kan arbeta på restauranger, hotell, konferenscentrum och andra platser där mat och dryck serveras till gäster. Som servitör ger du gästerna råd och förslag om mat och dryck, tar emot en beställning, serverar maten och tar betalt. Det är ett serviceyrke som går ut på att gästerna ska trivas med maten och besöket. Inom en större restaurangverksamhet finns ofta fler servitörer. Arbetet leds då av en hovmästare. En servitör ska ha kunskap om vad maten innehåller med tanke på bland annat allergier. Alkoholbestämmelser måste också följas. Arbetstiderna kan variera från dagtid till kvällstid. De kan också vara säsongsbetonade. Utbildning finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram men det finns också arbetsmarknadsutbildningar. Beroende på arbetsplats är du anställd inom privat eller kanske kommunal verksamhet som exempelvis skolan.

Lämpliga fackförbund

Hotell- och Restauranfacket

Snittlön servitör/servitris

Snittlön Hovmästare och servitörer

  • Män 2019: 25400/mån
  • Kvinnor 2019: 23500/mån
  • Medel 2019: 24100/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.