Fackförbund för arkeolog

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Genom en treårig akademisk utbildning med huvudinriktning arkeologi blir man arkeolog. Som arkeolog gör man utgrävningar och efterforskningar, katalogiserar och bedömer fynd. För att kunna värdera och sätta arkeologiska fynd i sammanhang behöver man bred och djup historisk kunskap. Dessutom behövs praktiska kunskaper i hur man tar fram och förvaltar de fynd som görs. En del arkeologer arbetar vid museer eller vid riksantikvariatet. Således är det vanligast att man som arkeolog är statligt anställd tjänsteman med kollektivavtal.

Lämpliga fackförbund

Snittlön arkeolog

Snittlön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m.

  • Män 2019: 40300/mån
  • Kvinnor 2019: 37400/mån
  • Medel 2019: 38700/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.