Fackförbund för mäklare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Fastighetsmäklare finns i olika former och de har en eftergymnasial utbildning inom området man mäklar. Mäkleri sker inom bland annat fast och lös egendom, avtal, affärer och kontakter. Du är mellanhanden mellan två parter och skapar kontakt och villkor för en transaktion. Man skall verka opartiskt och det är bra med kunskaper inom juridik och ekonomi, förutom den bransch eller verksamhet man verkar inom. Konkurrensen är hård inom branschen och många arbetar helt eller delvis på rörlig ersättning i form av förmedlarprovisioner, vilket gör att inkomstnivåer är väldigt spridda. Extra viktigt för dig med varierande och provisionsbaserad lön är att se över pension och försäkringsförmåner, det kan fackförbundet hjälpa dig med, och fackförbund för mäklare är största delen inom privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön fastighetsmäklare

Snittlön Fastighetsmäklare

  • Män 2021: 44400/mån
  • Kvinnor 2021: 39300/mån
  • Medel 2021: 41800/mån

Mäklare arbetar på provision

En fastighetsmäklare arbetar i princip alltid på provision. Det innebär att de inte tjänar några pengar om de inte lyckas förmedla några bostäder. Lönen kan därmed pendla kraftigt från månad till månad. Den ena månaden kan en mäklare sälja många bostäder och tjäna jättemycket pengar. Nästa månad kan samma mäklare sälja noll bostäder och därmed inte få någon lön.

Om en mäklare tar ut en provision / ett arvode på 50 000 kr inkl moms för en förmedling av en bostad så får mäklaren runt 10 000 kr i lön före skatt för försäljningen. Resterande pengar går till mäklarfirman. Runt 25 % av indragen provision blir till lön för mäklaren.

Mäklaryrket är alltså inte för den som vill ha en trygg fast inkomst eftersom lönen varierar kraftigt från månad till månad. December är till exempel en sådan månad då de flesta fastighetsmäklarna tjänar väldigt lite pengar. Då gäller de att de har sparat inkomst från andra månader för att täcka upp den månaden.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.