Fackförbund för banktjänsteman

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Tjänstemän som arbetar på bank

Banktjänstemannen/bankrådgivare arbetar inom bank och finansföretag. Vilka arbetsuppgifter man har beror på vad man är specialiserad på och vilken nivå man är på. Storleken på företaget spelar också roll. Rådgivning är ett växande område. Rådgivning sker till privatpersoner, föreningar och företag. Råden gäller till exempel sparande, lån, försäkringar och placeringar i värdepapper.

Riskhantering ingår också. För företagen kan frågor som skatter, bolagsbildning och försäkringar med mera vara aktuella. Utbildning sker på högskola i normalfallet. För att arbeta med finansiell rådgivning krävs licens. Som anställd på en bank är du anställd som tjänsteman inom privat sektor och sök därför fackförbund som passar.

Lämpliga fackförbund

Snittlön banktjänsteman

Snittlön Banktjänstemän

  • Män 2019: 43000/mån
  • Kvinnor 2019: 34400/mån
  • Medel 2019: 37800/mån

Så väljer du rätt fack för banktjänsteman

För banktjänstemän finns det inte så många fackförbund att välja mellan. Det gör ditt val lite enklare. För att välja rätt bör du vara väl medveten om vilka tjänster du kan förvänta dig av facket.

Det viktiga med stödet från facket är ju att din trygghet i vardagen och på jobbet ökar. Även om du inte alltid kommer att behöva fackets alla tjänster är det skönt att veta att de finns där. Medlemskapet ökar ditt självförtroende. Du vet att du har någonstans att vända dig om det skulle behövas.

Viktiga tjänster från fackförbund för banktjänstemän:

  • Avtalshjälp och löneförhandling – Om det är så att du ska sluta ett nytt avtal för ditt arbete kan du få hjälp med detta av ditt fack. Du kan få ett förmånligare avtal på detta vis och dessutom kan du förhandla fram en bättre lön då facket visar dig hur.
  • Försäkringar – En riktigt bra hemförsäkring till följd av att du är medlem i rätt fackförbund är inte dumt.
  • Juridisk hjälp – Fackförbund för banktjänstemän kan också ge juridisk hjälp då det behövs.

Kollektivavtal påverkar arbetsplatsen

Du kommer inte se och möta alla de tusentals banktjänstemän som är medlemmar i samma fack som du. Men du kommer att känna av kraften av detta. Med insatser som kollektivavtal kan facket påverka din arbetsgivare i rätt riktning. Det ger dig som individ möjlighet till större inflytande på din arbetsplats.

Inkomstförsäkring är viktigt

Oavsett vilket fack för banktjänsteman som du väljer är det väldigt viktigt att du får en bra inkomstförsäkring. Den kan fungera som ett komplement till A-kassa. Det innebär att du får en mycket bra position om du skulle förlora ditt jobb och ha svårt att omedelbart hitta ett nytt.

Kunskap är makt

Det sägs ju att kunskap är makt och så är det ofta med fackförbund för banktjänstemän. Bara en sådan sak som att du kan ta del av statistik för löner kan göra stor skillnad. Du får ett helt annat startläge då det blir dags att börja diskutera lönen med chefen på ditt bankkontor. Kunskapen som facket förser dig med är uppdaterad och högst relevant för ditt yrkesområde, det är makt!

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen