Fackförbund för nationalekonom

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Nationalekonomer kan arbeta med samhällsekonomiska utredningar och analyser inom en rad olika områden. Det kan gälla produktion, konsumtion, valutaflöden med mera. Arbetsplatsen kan vara myndigheter och större privata företag, banker, försäkringsbolag med mera, inom landet men även internationellt. Utbildning krävs på högskole/universitetsnivå med inriktning nationalekonomi. Se även ekonom och de olika fackförbunden.

Lämpliga fackförbund

Snittlön nationalekonom

Snittlön Nationalekonomer och makroanalytiker m.fl.

  • Män 2021: 51600/mån
  • Kvinnor 2021: 43700/mån
  • Medel 2021: 47500/mån

Vilket skall man välja?

Med flera bra val kan det kännas lite svårt att välja fack för nationalekonomer. Men du ska veta att det är väl värt att se närmre på de olika alternativen. Den tid du lägger nu på att se på de tjänster som du erbjuds och vad det kommer att kosta har du igen senare.

Tänk på att ett fackförbund för nationalekonomer kan vara mer eller mindre lämpligt beroende på om du jobbar privat eller om du har anställning vid en myndighet. Din position på jobbet får också betydelse. Om du måste ta mer ansvar via en chefsroll kan det finnas god anledning till att hitta ett fack för chefer inom området ekonomi.

Bästa stödet från facket

För att få det allra bästa stödet från facket måste du välja rätt. Fackförbund för nationalekonomer är starka av flera skäl. Dels handlar det om att många människor med samma intresse och frågeställningar samlas. Och dels handlar det om att många går ihop och betalar för tjänster som blir attraktiva för varje individuell medlem.

Vad kan du få hjälp med?

Som medlem i ett bra fack för ekonomer kan du få stöd och hjälp med flera saker. Du kan:

  • Få en riktigt bra inkomstförsäkring i det fall du skulle bli arbetslös
  • Få hjälp med fördelaktiga lån
  • Få tillgång till skräddarsydda utbildningar för ditt jobb
  • Få information som gör det lättare att löneförhandla
  • Få hjälp med avtal som blir bättre för dig

Men ta inte för givet att ett stort fack för nationalekonomer kommer att ha alla punkter nämnda ovan. Eller att ett mindre fack inte kommer att ha det. Det kan mycket väl vara så att fackförbundet med färre medlemmar men smalare fokusområde passar dig bäst.

Med tanke på kostnaden

Det är också viktigt att du betänker vad du kommer att få betala för ditt medlemskap. Det finns fack för ekonomer som inte tar någon månadsavgift. Men då kan du inte heller räkna med att till exempel få en inkomstförsäkring.

Det här behöver inte vara en nackdel. Det kan ju vara så att du enbart vill ha de bitar som inte kommer att kosta dig något i medlemskap. Då är det bra att slippa betala för sådant som du ändå inte är intresserad av.

Tvärtom kan det också vara smart att betala mer för att få ut mer av facket. Det här är en personlig fråga som du ska ha ett bra svar på innan du bestämmer dig för fackförbund!

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.