Fackförbund för controller

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Controllerns uppgift är att genom analyser och uppföljning stödja styrningen av ett privat företag eller offentlig myndighet/organisation. Det kan vara större eller mindre verksamheter. Controllern analyserar och följer upp verksamheten ekonomiskt och verksamhetsinriktat, kort sagt, hur det går för företaget eller organisationen. En controller arbetar nära ledningen och ska kunna presentera sitt material pedagogiskt. Den analytiska förmågan tillsammans med information och kunskaper om egna verksamheten och omvärldsanalys är grunden för controllerns uppdrag. Högskoleutbildning krävs men lång erfarenhet av en verksamhet kan också vara betydelsefullt för ett controllerarbete. Arbetstiderna är vanligast dagtid. Mer information finns hos de fackliga förbunden.

Lämpliga fackförbund

Snittlön Controller

Snittlön Controller

  • Män 2019: 51100/mån
  • Kvinnor 2019: 45100/mån
  • Medel 2019: 47700/mån

Vilket förbund skall man välja?

Oavsett om du jobbar ensam eller tillsammans med fler som har samma yrkesroll som controller kan du behöva ett stöd utifrån. När det blir dags för löneförhandling är det inte så lätt att förstå vad som kan tala för en högre lön.

Men som medlem i ett fack för controllers kan du mycket enklare bli medveten om dina rättigheter. Du kan aktivt jobba för en bättre arbetsmiljö både vad gäller din inkomst och hur själva arbetsplatsen ser ut. Med kontakten via fackets nätverk drar du nytta av att vara med i ett förbund där andra har precis samma frågeställningar och behov som du.

Få bästa stödet av ditt fack

Ett fack ska ge dig ett gott stöd inom olika områden. Det handlar inte bara om löneförhandlingar som ger bättre resultat.

Via facket kan du få hjälp med:

  • Försäkringar – Du kan få en inkomstförsäkring som täcker för förlust om du blir arbetslös såväl som en bättre hemförsäkring.
  • Utbildningar – Fackförbund hjälper ofta till med kurser till bättre priser. Du kan lära dig mer och förbättra din arbetssituation på detta vis.
  • Statistik – Med många medlemmar från samma sektor kan facket ge dig aktuell statistik och göra dig uppmärksam på vad som händer inom ditt område i Sverige.
  • Lån – Det är inte ovanligt att fackförbund har avtal med banker för att kunna ge sina medlemmar bättre lån. Det är något som du kan dra stor nytta av till exempel då du behöver låna för att köpa en bostad eller ett fordon.

Hur mycket betalar man för att vara med i ett fack?

Hur mycket du ska betala för att vara med i ett fack för controllers beror på vad du får för pengarna. Och vad du vill få för pengarna beror givetvis på dina behov. Var beredd på att det kan kosta lite mer att vara med i ett fackförbund för controller som ger en större inkomstförsäkring.

Ibland kan avgiften vara flexibel och påverkas av de tjänster som du är intresserad av. Men det finns också fack som inte har några särskilda försäkringar och som heller inte tar ut någon avgift. Den här typen av fack är ofta mindre och specialinriktade. De kan vara ett bra val om du tycker att du inte behöver stödet med förmånliga försäkringar och bättre lån.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.