Fackförbund för inköpare

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Inköpare köper in varor och tjänster, köp kan föregås av offerter, förhandling och avtalsskrivning. Inköp förekommer hos privata företag och offentliga verksamheter. Inom offentlig verksamhet kallas inköpare ofta upphandlare. Att vara inköpare betyder många kontakter med egen organisation och leverantörer av varor och tjänster. Inköpare har kunskap om produktutveckling och tjänster och om priser. Inköpare arbetar med stora ramavtal eller med mindre avrop från befintliga avtal. I en kommunal verksamhet förekommer upphandling av varierande produkter till exempel leksaker till förskolor, material till skolor, teknisk utrustning med mera. Inom privat sektor kan det till exempel handla om maskiner till företagets produktion. Arbetet sker normalt på dagtid. Utbildningen som krävs beror på vilken nivå och vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Arbetar man på strategisk nivå med stora ramavtal kan det behövas ekonomi och juridik. Specialistkunskap krävs ofta om både verksamheten och om vad och hur produkten används. Utbildning från gymnasium och högskola är vanligt. Offentliga verksamheter kräver ofta högskoleutbildning.

Lämpliga fackförbund för Inköpare

Snittlön inköpare

Snittlön Inköpare och upphandlare

 • Män 2019: 43900/mån
 • Kvinnor 2019: 40300/mån
 • Medel 2019: 42300/mån

Stort eller mindre fackförbund för inköpare

Tillsammans klarar vi mer och tillsammans kan vi vara starka. Det är sådant som fackförbund brukar använda som motivation till att gå med. När du söker efter ett fackförbund för inköpare får du flera intressanta alternativ. Men notera att de har olika storlek.

Nu är det inte så enkelt att du bör rata ett fack för inköpare bara för att det är lite mindre än ett annat. Inte ens då det är fem eller sex gånger mindre. Det kan nämligen finnas fördelar med att välja ett fackförbund med spetskompetens.

Stödet du får av facket

I och med att du kan behöva stöd inom områden som löneförhandling är det viktigt att det fack för inköpare som du väljer har rätt inriktning. Med flera som kommer från samma område är det lättare att samla in information och att jobba tillsammans med olika intresseområden.

Ditt medlemskap i facket ger dig flera viktiga fördelar:

 • Du kan få hjälp med inkomstförsäkring
 • Du kan få tillgång till bättre lån
 • Facket kan ge dig särskilda utbildningar för utveckling
 • Du kan få tillgång till viktig statistik

Det här är bara några exempel på sådant som ett fackförbund för inköpare kan hjälpa till med. Det är viktigt att du undersöker möjliga fack noga. Även om ett mycket stort fackförbund kan ha fördelar som billigare medlemskap och väldigt många medlemmar kanske du till sist väljer ett mindre fack.

Ta alltid reda på saker som:

 • Hur fackets organisation fungerar och upplevs
 • Vad det kostar att vara med
 • Vilka förmåner du får
 • Hur kommunikationen med fackförbundet fungerar

Ta dig tid till att läsa på för att göra ett upplyst val. Det är något som du kan ha stor nytta av både på kort sikt och längre fram då särskilda problem och frågeställningar kan dyka upp.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen