Fackförbund för ekonom

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Ekonomer kan arbeta med allt från ekonomisk redovisning, löner, budgetar, finansiering, ekonomiska analyser till rådgivning, affärsutveckling, revision och marknadsföring med mera. Det ställs olika krav på en ekonom beroende på inom vilken verksamhet man arbetar och vilket uppdrag man har. Vanligast är att man har någon form av ekonomisk utbildning från högskola eller gymnasium. En civilekonom har fyraårig utbildning från universitet, en gymnasieekonom har tvåårig utbildning. Ekonomer finns till exempel inom bank och finansiella verksamheter, privata företag, offentliga verksamheter men också föreningar och ideella organisationer. Du kan läsa mer hos de olika fackförbunden.

Lämpliga fackförbund

Snittlön ekonom

Snittlön Övriga ekonomer

  • Män 2019: 48700/mån
  • Kvinnor 2019: 42200/mån
  • Medel 2019: 45000/mån

Välj bästa fackförbundet för ekonomer

Du som jobbar som ekonom har flera goda alternativ för fackligt stöd på jobbet. För att välja bästa fackförbund för ekonom bör du vara väl medveten om vilka tjänster du erbjuds. Det kan vara så att en viss tjänst är viktigare för dig än en annan och då ska du se närmre på vilka fack som erbjuder den.

Typiska tjänster från facket för ekonomer är:

  • Inkomstförsäkring – Har du en högre lön kan det vara väldigt viktigt med en väl tilltagen försäkring. Den ser till att du inte får stor skillnad på inkomst om du skulle bli av med ditt jobb.
  • Hjälp med förhandlingar – Facket har tillgång till en massa information som kan gynna dig då du till exempel ska löneförhandla. De kan också ge dig det stöd som du behöver för att kräva olika typer av villkor på din arbetsplats.
  • Hemförsäkring och bättre lån – Via facket kan det också vara så att du kan få rätt till bättre hemförsäkring. Det kan även bli aktuellt med förmånliga lån tack vare ditt medlemskap i facket.

Stort eller litet fackförbund

Ska du välja ett större fack med många medlemmar eller ska du fokusera på ett mindre fackförbund för ekonomer? Det finns fördelar med jättarna. De har en hel del kraft som du kanske kommer att få behov av.

Men mindre fackförbund behöver inte vara sämre val. Det kan ju faktiskt vara så att ett fack med mer spetskompetens inom din sektor ger dig ett bättre stöd i det långa loppet. Det här beror en hel del på hur ditt jobb ser ut och vad du känner att du vill få stöd med från ditt fack.

Då du vill vidareutbilda dig

Som ekonom kan det vara så att din utbildning påverkar vilket fack du kan gå med i. Men det kan också vara så att facket som du väljer kan ge dig smarta vidareutbildningar. Om utbildning och möjlighet till studiestöd för yrkesverksamma är viktigt för dig ska du välja ett fackförbund för ekonomer som kan hjälpa till med detta. Kompetensutveckling är helt klart en viktig del av fackens verksamhet och något att tänka på då du väljer!

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.