Fackförbund för mekaniker

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Mekaniker är ett samlingsnamn på ett yrke inom många områden. Man kan exempelvis vara bilmekaniker och flygplansmekaniker. Ofta är man anställd direkt av en verkstad som gör reparation, service och underhåll av fordon för kunders räkning. Det kan ske både inom verkstaden och utom verkstaden i det aktuella fordonets arbetsmiljö. Stora tunga maskiner som inom skogsindustri eller gruvindustri är svåra att flytta. Ofta har man jourtjänst på kvällar och nätter. Man kan också vara anställd på en större industri och ansvarar för företagets egen maskinpark. Anställning är vanligast inom privat sektor, och yrket kategoriseras som arbetare. Beroende på anställning och verksamhet finns olika krav på utbildning efter gymnasiet, flera olika certifieringar finns i branschen.

Lämpliga fackförbund

Snittlön mekaniker

Snittlön Underhållsmekaniker och maskinreparatörer

  • Män 2021: 35100/mån
  • Kvinnor 2021: 34400/mån
  • Medel 2021: 35100/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.