Fackförbund för sotare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Sotare eller skorstensfejare arbetar med rengöring av skorstenar, ventilationsanläggningar och kontroller av värmeanläggningar och eldstäder. Anställningen är ofta hos ett specialiserat mindre företag men kommunen kan också anställa sotare om man har sotningsverksamhet. I arbetsuppgifterna kan också ingå rådgivning om eldning och täthetsprovningar av skorstenar eller motsvarande. Arbetstiderna är vanligtvis dagtid. Arbete förekommer ofta på hög höjd. En termins utbildning krävs och ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vidareutbildning finns efter några års erfarenhet. Fackförbundet för sotare och fejare kan ge dig mer information om lön och arbetsrättsliga frågor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön sotare

Snittlön Skorstensfejare

  • Män 2019: ../mån
  • Kvinnor 2019: ../mån
  • Medel 2019: ../mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.