Fackförbund för systemutvecklare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

En systemutvecklare har en akademisk utbildning med inriktning på data och IT. Ett annat ord för samma arbetsuppgifter är programmerare. I princip kan du då arbeta inom alla branscher, med utveckling av IT system. Arbetsmarknaden ser mycket god ut och kompetens efterfrågas, arbetet kräver logiskt tänkande och att man tillsammans med andra kan arbeta kreativt. Goda ersättningar generellt och yrket finna både inom offentlig verksamhet och privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön Systemutvecklare

Snittlön Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

 • Män 2021: 49200/mån
 • Kvinnor 2021: 46700/mån
 • Medel 2021: 48600/mån

En systemutvecklare utvecklar, bygger och underhåller IT- och datasystem. Dessa system finns inom alla olika branscher och industrier.
Exempel på olika yrkesgrenar inom kategorin:

 • Mjukvarutvecklare
 • Applikationsutvecklare
 • Programmerare
 • Systemutredare 
 • Systemanalytiker 
 • Systemdesigner
 • Systemtestare

Utbildningskrav

Det finns inga krav på utbildning för att arbeta som systemutvecklare men de flesta inom yrket har en högskoleutbildning med inriktning på data och programmering.

Arbetstider

Normala kontorstider gäller vanligtvis för denna yrkesgrupp, dvs 08:00 – 17:00.

Hur ser framtiden ut för yrket

Systemutvecklare är verkligen ett framtidsyrke. I takt med att världen och Sverige digitaliseras så krävs det fler och fler utvecklare och programmerare. Efterfrågan på kompetent personer inom denna yrkesgrupp är skyhög.

Vad vill du få ut av facket?

Det här är den viktigaste frågan och den kan bara besvaras då du är bättre insatt i vilken typ av stöd du kan få.

Det finns en rad lämpliga fackförbund för systemutvecklare och det är något som kan göra det svårt att välja. Med många möjligheter kan du ju undra vad som egentligen är bäst för dig. För att välja rätt är det viktigt att du förstår vad du kan få hjälp med och vad som kommer att få störst betydelse för dig i din yrkesroll och privat.

Viktiga tjänster är:

 • Inkomstförsäkring – Du är försäkrad och har en inkomst om du förlorar ditt jobb.
 • Löneförhandlingsstöd – Du kan få hjälp med din löneförhandling för att lyckas bättre med den och höja din lön.
 • Utbildning – Du kan få viktiga kurser och utbildningar på tider som passar dig som yrkesverksam. Dessa utbildningar är också viktiga för din löneutveckling.
 • Arbetsmiljöstöd – Du kan få mer information om hur din arbetsplats bör se ut så att du kan införa förändringar som förbättrar din arbetsmiljö.
 • Hemförsäkring – Det finns fackförbund för systemutvecklare som även kan erbjuda prisvärda privata försäkringar som hemförsäkring.

Hur mycket kommer det att kosta?

Kostnaden för fack för systemutvecklare kan variera. Du kan till och med hitta gratis fackförbund som kan passa dig. Men var medveten om att gratis fack sällan ger samma stöd som de som du betalar för. Det kan vara väl värt att betala en summa varje månad för att få tryggheten med försäkring såväl som tillgång till ett nätverk med många som jobbar precis som du som systemutvecklare på företag runtom i Sverige.

Vad gör en systemutvecklare?

Rollen som systemutvecklare kan vara otroligt spännande och utvecklande. Idag finns det gott om arbetsplatser som har behov av duktiga systemutvecklare för att få fram data och IT-system som fungerar på ett effektivt sätt. Det är vanligt att som systemutvecklare jobba i team och att ta del av projektets planering även vad gäller kostnader.

Grunden för systemutveckling är programmering men det betyder inte att systemutvecklaren kommer att arbeta enbart med programmering. Kunskapen ska dock finnas där för att systemutvecklaren ska förstå hur datasystem ska designas och drivas.

Systemet som systemutvecklaren tar fram och överser kan vara till för industriproduktion såväl som för andra områden som ekonomi och spel. Större projekt kan kräva att flera systemutvecklare jobbar tillsammans. Då är det vanligt att varje utvecklare får ansvar för en specifik del av projektet i enlighet med den plan som finns.

Den som jobbar med utvalda delar av ett system kan få specifika titlar som till exempel applikationsutvecklare eller mjukvara utvecklare. Oavsett roll är det dock programmering som ligger till grund för arbetet. En systemutvecklare kan vara med och ta fram ett helt nytt data eller IT-system och kan också hjälpa till med att utveckla och anpassa ett befintligt system.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.