Fackförbund för programmerare

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


En programmerare har en akademisk utbildning med inriktning på data och IT. Ett annat ord för samma arbetsuppgifter är systemutvecklare. I princip kan du då arbeta inom alla branscher, med utveckling av IT system. Arbetsmarknaden ser mycket god ut och kompetens efterfrågas, arbetet kräver logiskt tänkande och att man tillsammans med andra kan arbeta kreativt. Goda ersättningar generellt och yrket finna både inom offentlig verksamhet och privat sektor. Fackförbund för programmerare kan alltså vara både inom offentlig sektor som privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön programmerare (även kallat mjukvaru- och systemutvecklare)

Snittlön Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

  • Män 2019: 44800/mån
  • Kvinnor 2019: 44800/mån
  • Medel 2019: 44800/mån

Hur väljer man?

Vad är viktigast för dig som behöver ett fackförbund för programmerare? Antagligen är det så att du är ute efter ett fack som kommer att ge dig stöd i olika sammanhang. Oavsett yrke är det ju en trygghet att få försäkringar som inkomstförsäkringen vid arbetslöshet. Trygghet är ett ledord när du ska välja fackförbund men det finns mer än så att tänka på.

Ett fackförbund för programmerare som vill mer

Om du känner att det finns mycket att upptäcka och lära inom ditt yrke är det verkligen klokt att välja ett fack för programmerare som kan erbjuda utveckling. Du ska få tillgång till kurser och utbildning som du kan ta på kvällar och helger. Det ger dig fördjupning och utveckling som hjälper dig på flera sätt.

Ditt jobb blir intressantare och med fackets hjälp kan du också avancera. Det här kan få betydelse då du ska löneförhandla. Löneförhandling är också ett område som fackförbund för programmerare måste vara bra på.

Tjänster som du ska få tillgång till

Det finns gratis fackförbund men om du vill få ett komplett fackligt stöd får du betala en avgift för detta. Det bör inte röra sig om stora pengar och särskilt inte med tanke på alla tjänster som du kan få.

Ta en titt på om du kommer att få hjälp med:

  • Försäkringar – Både inkomstförsäkring och andra försäkringar som till exempel prisvärda hemförsäkringar.
  • Information – Det kan röra sig om mer kunskap om skälig lön för ditt jobb eller kanske vad som gäller inom arbetsmiljö.
  • Nätverkande – Att kunna komma i kontakt med andra inom samma yrkesroll är också viktigt och något som kan leda till att du känner dig tryggare i din position.

Vad gör en programmerare?

Yrket som programmerare innebär i grund och botten problemlösning. De som eftersöker programmerarens hjälp är ute efter nya lösningar för allt från mobiltelefoner till system i intranät. Programmeraren måste vara väl insatt i kodspråk och bör ha en förmåga att se hur en färdig produkt ska produceras.

För programmeraren är det otroligt viktigt med tålamod. Det är ganska vanligt att en enkel applikation kräver många justeringar. Det kan betyda att programmeraren måste gå flera steg tillbaka eller kanske till och med börja om från början för att det ska bli rätt.

Programmerare kan ta på sig enstaka uppdrag och till exempel jobba fram en ny app som ska användas för CMS-system som WordPress. De kan också vara del av en större process där man kontinuerligt jobbar med samma produkt och skapar nya versioner av den.

För programmeraren finns det en enorm arbetsmarknad med många olika nischer. Det är ganska vanligt att programmeraren hittar ett favoritområde och med tiden skapar sig ett rykte om att vara specialist på en viss typ av kodning. Men möjligheten till utveckling finns alltid där och en programmerare kan alltid välja en ny väg för att göra jobbet mer intressant.

Som programmerare kan du jobba ensam och driva eget eller vara en del av ett större team på ett företag där det finns ett behov av ständiga uppgraderingar och nya lösningar för tekniken som används och säljs.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen