Fackförbund för programmerare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

En programmerare har en akademisk utbildning med inriktning på data och IT. Ett annat ord för samma arbetsuppgifter är systemutvecklare. I princip kan du då arbeta inom alla branscher, med utveckling av IT system. Arbetsmarknaden ser mycket god ut och kompetens efterfrågas, arbetet kräver logiskt tänkande och att man tillsammans med andra kan arbeta kreativt. Goda ersättningar generellt och yrket finna både inom offentlig verksamhet och privat sektor. Fackförbund för programmerare kan alltså vara både inom offentlig sektor som privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön programmerare (även kallat mjukvaru- och systemutvecklare)

Snittlön Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

  • Män 2021: 49200/mån
  • Kvinnor 2021: 46700/mån
  • Medel 2021: 48600/mån

Hur väljer man?

Vad är viktigast för dig som behöver ett fackförbund för programmerare? Antagligen är det så att du är ute efter ett fack som kommer att ge dig stöd i olika sammanhang. Oavsett yrke är det ju en trygghet att få försäkringar som inkomstförsäkringen vid arbetslöshet. Trygghet är ett ledord när du ska välja fackförbund men det finns mer än så att tänka på.

Ett fackförbund för programmerare som vill mer

Om du känner att det finns mycket att upptäcka och lära inom ditt yrke är det verkligen klokt att välja ett fack för programmerare som kan erbjuda utveckling. Du ska få tillgång till kurser och utbildning som du kan ta på kvällar och helger. Det ger dig fördjupning och utveckling som hjälper dig på flera sätt.

Ditt jobb blir intressantare och med fackets hjälp kan du också avancera. Det här kan få betydelse då du ska löneförhandla. Löneförhandling är också ett område som fackförbund för programmerare måste vara bra på.

Tjänster som du ska få tillgång till

Det finns gratis fackförbund men om du vill få ett komplett fackligt stöd får du betala en avgift för detta. Det bör inte röra sig om stora pengar och särskilt inte med tanke på alla tjänster som du kan få.

Ta en titt på om du kommer att få hjälp med:

  • Försäkringar – Både inkomstförsäkring och andra försäkringar som till exempel prisvärda hemförsäkringar.
  • Information – Det kan röra sig om mer kunskap om skälig lön för ditt jobb eller kanske vad som gäller inom arbetsmiljö.
  • Nätverkande – Att kunna komma i kontakt med andra inom samma yrkesroll är också viktigt och något som kan leda till att du känner dig tryggare i din position.

Vad gör en programmerare?

Yrket som programmerare innebär i grund och botten problemlösning. De som eftersöker programmerarens hjälp är ute efter nya lösningar för allt från mobiltelefoner till system i intranät. Programmeraren måste vara väl insatt i kodspråk och bör ha en förmåga att se hur en färdig produkt ska produceras.

För programmeraren är det otroligt viktigt med tålamod. Det är ganska vanligt att en enkel applikation kräver många justeringar. Det kan betyda att programmeraren måste gå flera steg tillbaka eller kanske till och med börja om från början för att det ska bli rätt.

Programmerare kan ta på sig enstaka uppdrag och till exempel jobba fram en ny app som ska användas för CMS-system som WordPress. De kan också vara del av en större process där man kontinuerligt jobbar med samma produkt och skapar nya versioner av den.

För programmeraren finns det en enorm arbetsmarknad med många olika nischer. Det är ganska vanligt att programmeraren hittar ett favoritområde och med tiden skapar sig ett rykte om att vara specialist på en viss typ av kodning. Men möjligheten till utveckling finns alltid där och en programmerare kan alltid välja en ny väg för att göra jobbet mer intressant.

Som programmerare kan du jobba ensam och driva eget eller vara en del av ett större team på ett företag där det finns ett behov av ständiga uppgraderingar och nya lösningar för tekniken som används och säljs.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.