Fackförbund för testledare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Testledare har oftast studerat akademiskt till systemutvecklare eller bredare inom Data och IT. Testledare gör som det låter utvärdering och tester av nya datasystem. Både praktisk kompetens behövs, såväl som förmåga att se ett större perspektiv och helhet för att kunna göra relevanta bedömningar. Testledare är bra på att samarbeta och har social kompetens. Testledaren skall se fel eller ologiskheter i datasystem och nätverk, och sedermera ge förslag och presentera förändringar. Man arbetar kontinuerligt med att förbättra och testa. Felrapporter och testkörningar görs hela tiden, så att den som köpt eller levererat datasystemet får information. Många arbetar på större företag och ingår i team med andra specialister inom data och IT.

Lämpliga fackförbund

Snittlön testledare

Snittlön Systemtestare och testledare

  • Män 2021: 45200/mån
  • Kvinnor 2021: 44300/mån
  • Medel 2021: 44900/mån

Få stöd

Varje dag jobbar du med andra som liksom du har hög kompetens och ett brinnande intresse för data och IT.

Som medlem i ett fackförbund för testledare får du det stöd som du har behov av. Det är ett löpande stöd som kan komma till god användning i olika sammanhang. Det här är också anledningen till att du gör klokt i att välja rätt fack från start. Då står du inte ensam när det dyker upp knepiga arbetsplatsfrågor i framtiden.

Vad kan ett fackförbund göra för dig?

En hel del! Framförallt finns ditt fack för dig när du har frågor. Det kan ju vara så enkelt att du tycker att din arbetsmiljö inte känns helt okej. När du kan ta upp frågan med personer som inte finns på ditt jobb och som kan ge dig objektiv information ger det stora fördelar. Dessutom får du stöd från en stor organisation och då vågar du öppna munnen och göra något åt saken.

Andra viktiga bitar det kan hjälpa dig med är:

  • Inkomstförsäkring – Se till att du är täckt om du förlorar jobbet och det tar lite tid innan du hittar ett nytt som passar dig.
  • Löneförhandling – Lär dig mer om vilken lön du kan begära och hur du ska lägga upp din löneförhandling för att nå den.
  • Utbildning – Ta reda på om du kan få tillgång till kurser som gör att du lär dig mer och kan jobba på ett effektivare sätt som testledare. Det här kan också vara sådant som tids nog kan vara grund för en högre lön.

Vad gör en testledare?

En duktig testledare har ett driv som gör att tester faktiskt genomförs. Dessutom kräver den här yrkesrollen god planering. När ett nytt datasystem eller ett som redan existerar ska testas gäller det ju att veta vad som ska undersökas.

En testledare kommer att planera vad som ska testas och hur. Det här kräver god kunskap om systemets tänkta funktion och möjligheter. Om en testledare jobbar på rätt sätt kan det leda till att ett datasystem ger mycket mer.

Inför ett test kan den som leder det börja med att diskutera systemet med andra som ingår i en arbetsgrupp. Då en testledare inte har tillgång till kunniga samarbetspartners på samma arbetsplats kan det krävas hjälp utifrån. Det är upp till testledaren att avgöra när det kommer att krävas mer kunskap inför ett test och även då det är genomfört och man börjar se på nödvändiga justeringar.

Att testet drivs igenom som planerat och i tid är otroligt viktigt. Här har testledaren en mycket speciell funktion. För att det praktiska arbetet med testet ska fungera kan testledaren behöva engagera och anställa andra som utför olika delar av testet. Sedan måste informationen samlas in på rätt sätt och analyseras för att komma fram till nästa steg som kan innebära förändringar eller ett beslut om att använda datasystemet precis som det är.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.