Fackförbund för vårdbiträde

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Vi har hittat 2 stycken fackförbund till dig som arbetar som vårdbiträde. De flesta inom yrket är med i kommunals fackförbund. Läs mer nedanför om respektive fackförbund och jämför olika förmåner, avgifter, a-kassa och vad det kostar att bli fackligt ansluten. Att bli medlem i facket skapar en trygghet för din framtid och ger dig en rättvisa på din arbetsplats.

Jämförelse av 2 fackförbund

Populär
Kommunal logga
5.0 out of 5.0 stars
  • 500 000 stycken medlemmar
  • Offentlig- och privat sektor
  • Inkomstförsäkring ingår
  • 4 olika försäkringar ingår

Medlemsavgift

138 – 495 kr/mån

A-kassa

132 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Syndikalisterna logga
2.0 out of 5.0 stars
  • Ett fackförbund för arbetare
  • Har ingen egen a-kassa
  • Krånglig hemsida
  • Dåliga förmåner

Medlemsavgift

39 – 990 kr/mån

A-kassa

145 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Saknas

Vårdbiträden arbetar inom sjukvården, äldreomsorgen, funktionshinderområdet och psykiatrin.

I arbetsuppgifterna ingår praktisk hjälp kring personlig omvårdnad, städning, att ge mediciner, måltider, handling, tvätt och andra områden. När det gäller äldre vårdtagare ligger en del av fokus på att se till näringsintag, där måltiderna ska vara estetiskt tilltalande.

Arbetsplatsen finns hos företag, kommuner, kooperativ och stiftelser.

Utbildning

Rekommenderad grundutbildning till vårdbiträde är Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Yrket kräver formellt sett bara grundskolekompetens, men det kan vara svårt att få anställning om man saknar gymnasiekompetens. En del kommuner anordnar vårdbiträdesutbildningar som varar en halv termin. Att utbilda sig till undersköterska på Komvux tar tre terminer.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.