Varför gå med i facket

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Tjänstemän, chefer, säljare, hantverkare och även egenföretagare kan vara organiserade – med andra ord fackligt anslutna. I vårt land är närmare 80 % av alla yrkesverksamma medlemmar i ett fackförbund, något som faller sig naturligt för de flesta.

Som ny på arbetsmarknaden är det dock lätt att ställa sig frågan – vad vinner jag på att vara medlem i ett fackförbund? Är det värt månadsavgiften? Svaret är oftast ja. Det lönar sig att gå med i facket då de utgör en trygghet för dig som arbetstagare eller egen företagare. Medlemmar i facket blir också erbjudna en mängd förmåner.

Kollektivavtal

Genom ett kollektivavtal, som i de flesta fall upprättas mellan en arbetsgivare och ett fackförbund, fastställs vissa ramar som arbetsgivare och arbetstagare måste hålla sig inom. Dessa ramar är viktiga för båda parter även om de traditionellt sett kan verka mer gynnsamma för arbetstagaren som då får en avtalad lägsta lön och anställningsvillkor.

Kollektivavtalet berör även den som inte är fackligt ansluten. Arbetsgivaren tillämpar normalt sett kollektivavtal på alla anställda oavsett om dom är medlemmar i ett fackförbund eller inte. Skulle det dock hända att arbetsgivaren bryter mot avtalet kan inte den enskilde som inte är medlem i fackförbundet hävda avtalet eftersom det är fackförbundet som är en part i avtalet. Det är dock mycket ovanligt att detta händer. Fackförbunden brukar hävda avtalen även för personer som inte är medlemmar. Det gör det dock inte mindre viktigt att stödja ett fackförbund som står bakom kollektivavtalen som finns på din arbetsplats.

Juridisk hjälp

Fackförbunden har ombudsmän och utbildade jurister som kan bistå dig i diverse frågor som rörande exempelvis uppsägning, diskriminering eller löneförhandling. Du kan höra av dig till facket med funderingar om arbetsskador, a-kassa och mycket annat. Deras juridiska stöd är en trygghet för medlemmarna som ofta även inkluderar rättshjälp i vissa specifika fall som inte kunnat lösas på annat sätt.

A-kassa

Om du är medlem i ditt förbunds a-kassa har du rätt till ersättning om du blir arbetslös. Detta är en viktig investering i din egen ekonomiska säkerhet – ingen kan förutspå framtiden och även den säkraste anställningen kan förändras på grund av faktorer bortom din eller din arbetsgivares påverkan. Att kunna välja att bli medlem i a-kassan är en av de största fördelarna med att gå med i ett fackförbund.

Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ingår ofta i medlemskapet hos ett fackförbund. Om du har en inkomstförsäkring i kombination med a-kassa kan detta innebära att du får så mycket som upp till 80 % av din tidigare lön om du skulle bli arbetslös. Hos till exempel Unionen.se så ingår inkomstförsäkringen i medlemskapet.

Övriga försäkringar

Andra försäkringar som hem- och olycksfallsförsäkring ingår i många fackförbunds avgifter. Du kan också bli erbjuden förmånliga priser på livförsäkring genom ditt fackförbund.

Snabb hjälp via lokalavdelningar

En sak är säker med fackförbunden – de har stenkoll på dina rättigheter som anställd. Många av förbunden har lokalavdelningar dit du kan vända dig vid akuta ärenden

Coachning och CV-granskning

Många fackförbund, bl.a. Unionen erbjuder coachning i karriärfrågor och kan hjälpa till att granska ditt CV för att utöka möjligheterna för dig att få komma på en anställningsintervju och, förhoppningsvis, även bli erbjuden en anställning.

Stöd för kompetensutveckling

En del fackförbund erbjuder stöd för att stärka och utveckla sina medlemmars kompetens, detta som en del i att göra dem så pass konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden som möjligt. Andra fackförbund, exempelvis Kommunal, anordnar egna studiecirklar och kurser.

Rabatter och erbjudanden

Fackförbund är inte bara bra på att förhandla inom ditt yrkesområde – de är bra på att förhandla till sig bra rabatter till sina medlemmar också. Som medlem får du ofta förmånliga erbjudanden på både praktiska saker som lån och nöjen i form av tidningar och liknande.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.