Fackförbund för jurist

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

En jurist har en juristutbildning från högskola/universitet på 4-5 år. Juristen är expert på juridiska frågor som avtal, lagar, förordningar med mera. Vanligt är att jurister arbetar som rådgivare med utredningar och avtalsskrivningar. Inom rättsväsendet finns jurister som kan arbeta som advokater, åklagare eller domare. Det krävs påbyggnadsutbildning för att arbeta inom rättsväsendet. Jurister kan specialisera sig och arbeta som affärsjurist, bolagsjurist, företagsjurist, försäkringsjurist, förbundsjurist med mera. Arbetstiden är normalt dagtid men beror på inom vilket område du arbetar. Fackförbunden kan ge vägledning om inriktning och särskilda kompetenskrav.

Lämpliga fackförbund

Snittlöner jurister

Snittlön Övriga jurister

  • Män 2021: 44600/mån
  • Kvinnor 2021: 43600/mån
  • Medel 2021: 43900/mån

Även för denna akademikergrupp finns ett stort behov av facklig organisering, då mindre än hälften av juristerna i landet upplever att de inte får uppbackning från chefen. Genom facket får du chans att påverka såväl arbetsplatsen som branschen till det bättre.

Fördelar

Att gå med i facket ger dig inte "bara" inflytande. Tack vare medlemskapet kan du exempelvis få försäkringar såsom inkomstförsäkring, som innebär en enorm trygghet ifall jobbsituationen inte blir som du tänkt dig. Fackförbunden brukar vidare erbjuda fortbildningar för jurister och samla den senaste lönestatistiken så att du vet vilken lön du bör ha i förhållande till dina kollegor.

Facklig gemenskap och stöd

På arbetsplatsen och i branschen är ensam sällan stark. Tvärtom är det i det gemensamma stödet du kan hämta kraften att påverka. Visst känns det bra att få stöttning när du hamnar i kläm eller när du helt enkelt ska löneförhandla med chefen? Fackmedlemskapet möjliggör en dialog mellan dig och branschrepresentanterna, liksom mellan dig och andra juristmedlemmar.

Behörighet till facket

Vad krävs för att du ska kunna bli medlem i något av juristfacken? Medlemskapskraven skiljer från fackförbund till förbund. En gemensam nämnare brukar dock vara att du själv har en koppling till juristyrket, antingen som verksam jurist eller som student på något av juristprogrammen.

Exempel på arbetsplatser

Jurister arbetar i olika sammanhang, däribland inom rättsväsendet, offentliga förvaltningen, på advokatbyråer och ekonomiavdelningar. Vare sig du är affärsjurist eller familjerättsjurist kan du ansöka om medlemskap i ett fackförbund för jurister. Det kan vara så att de olika förbunden är bättre lämpade för olika juridiska inriktningar. Därför är det alltid en lika bra idé att jämföra de olika förbundens fördelar och villkor med varandra. De kan, som skrivet, skilja sig åt.

Varför bör du gå med?

För att sammanfatta det hela – varför bör du gå med i ett fackförbund för jurister?

Genom ett fackmedlemskap får du bland annat…

  • En tryggare arbetsmiljö
  • En tryggare vardag tack vare försäkringar
  • Stöd när du inte får uppbackning från annat håll
  • Information och kunskap om branschen
  • Hjälp inför löneförhandlingar
  • Gemenskap och delaktighet i ett stort nätverk av jurister.
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.