Fackförbund för advokat

Tips!

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Advokater arbetar oftast på advokatbyråer. I arbetet ingår att hjälpa företag, organisationer eller privatpersoner med juridiska frågor. Det finns många juridiska områden som en advokat kan arbeta och specialisera sig inom. Exempel är brottmål, familjerätt, affärsjuridik, arbetsrätt, miljörätt, asylrätt med mera. Titeln advokat kan man bara få om man är ledamot i Advokatsamfundet. Utbildningen till jurist är femårig och är högskoleutbildning. För att bli advokat krävs att man arbetat som biträdande jurist på advokatbyrå och ytterligare advokatutbildning som Sveriges Advokatsamfund anordnar. Se även jurist. Jurister och advokater kan vara anställda som tjänstemän både inom privat och offentlig verksamhet, sök därför fackförbund som passar din arbetsplats.

Lämpliga fackförbund

Snittlön advokat

Snittlön Advokater

  • Män 2019: 53900/mån
  • Kvinnor 2019: 44900/mån
  • Medel 2019: 50100/mån

Att gå med i facket kan ge flera fördelar för både nya och rutinerade advokater. Vissa fackförbund tillåter också studenter som närmar sig slutet av sin studietid att gå med. Det finns fackförbund som riktar sig specifikt till advokater och andra yrken, medan andra är mer branschöverskridande. Vad som är bäst val för dig beror på ett flera faktorer.

Först och främst ger fackförbund för advokater liknande fördelar som fackförbund inom andra branscher. De vanligaste och ofta mest populära av dessa är att du dels stöder en organisation som jobbar för förbättrade arbetsvillkor och löner för din yrkesroll som advokat. Du stärker också din roll på arbetsmarknaden och kan i många fall erbjudas rådgivning kring till exempel arbetsintervjuer, löneförhandlingar och tvister på arbetsplatsen.

Många fackförbund kan även erbjuda extra tjänster som en fördelaktig inkomstförsäkring utöver a-kassan. Skulle du bli arbetslös får du alltså mer pengar tillbaka än om du inte hade varit med i fackförbund.

Att tänka på när du väljer fackförbund

När det kommer till att välja rätt fack du vill gå med i finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Dels bör man tänka rent ekonomiskt: de pengar du betalar in per månad till facket ska löna sig i form av ökad a-kassa, allmän rådgivning, hjälp vid diskriminering, förbättrad arbetsmiljö, arbetstrygghet eller vilka områden du nu anser vara viktigast.

Du ska känna att fackförbundet ger dig något värdefullt tillbaka för det du betalar. Kostnaden för medlemskap i fackförbund skiljer sig också åt, delvis beror det på din lön och yrkesroll, men fackförbunden kan också ha egna prissättningsmodeller.

Men ekonomi är inte allt. Fackförbund kan också skilja sig åt i sina fokusområden. Vissa är bättre på rådgivning och representation medan andra satsar på hög inkomstförsäkring. Ett fack kanske är bättre på att förhandla vid omorganisationer och arbetsmiljöfrågor och andra lägger störst vikt på att förstärka arbetstryggheten i din bransch. Fackförbund konkurrerar på många sätt som alla andra, vilket i sin tur ger högre mervärde till dig som medlem och potentiell medlem. Det betyder att du inte bör ta första bästa fack som du hittar, eller som kontaktar dig. Utvärdera fackens för- och nackdelar och välj det fackförbund som representerar dina intressen och värderingar på bästa sätt.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Som vi nämner ovan...

Kika gärna in Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.