Fackförbund för lokförare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Lokförare

Lokföraren är ansvarig för att framföra lok och vagnar innehållande antingen passagerare eller styckegods. Det är viktigt med säkerheten och mycket kontroller av loket och vagnarna ingår i lokförarens ansvar. Även färdvägen skall noga kontrolleras. Precis som andra yrken inom transport är arbetet självständigt och ibland ensamt, speciellt avseende godstransporter. Växlingar av vagnar och lok på bangårdar ingår i arbetet som idag är mycket tekniskt. Vidareutbildning för lokförare kan vara i riktningen lärare och utbildare för framtida lokförare, eller tekniskt specialiserad på lok. Vid långa transporter ingår resor eller övernattningar, även nattarbete förekommer. Till lokförare utbildar man sig primärt på yrkeshögskolan under ett och ett halvt år. Anställning är vanligt på transportföretag.

Lämpliga fackförbund för Lokförare

Snittlön Lokförare

Snittlön Lokförare

  • Män 2019: 35200/mån
  • Kvinnor 2019: 33900/mån
  • Medel 2019: 35000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.