Fackförbund för lokförare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Lokförare

Lokföraren är ansvarig för att framföra lok och vagnar innehållande antingen passagerare eller styckegods. Det är viktigt med säkerheten och mycket kontroller av loket och vagnarna ingår i lokförarens ansvar. Även färdvägen skall noga kontrolleras. Precis som andra yrken inom transport är arbetet självständigt och ibland ensamt, speciellt avseende godstransporter. Växlingar av vagnar och lok på bangårdar ingår i arbetet som idag är mycket tekniskt. Vidareutbildning för lokförare kan vara i riktningen lärare och utbildare för framtida lokförare, eller tekniskt specialiserad på lok. Vid långa transporter ingår resor eller övernattningar, även nattarbete förekommer. Till lokförare utbildar man sig primärt på yrkeshögskolan under ett och ett halvt år. Anställning är vanligt på transportföretag.

Lämpliga fackförbund för Lokförare

Snittlön Lokförare

Snittlön Lokförare

  • Män 2021: 40300/mån
  • Kvinnor 2021: 38800/mån
  • Medel 2021: 40000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.