Fackförbund för personlig assistent

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

De människor som har någon typ av funktionsnedsättning och som behöver hjälp för att klara sitt vardagliga liv får det av personliga assistenter. Som personlig assisten ger man stöd i vardagen och det ställer krav på kompetensen och personliga egenskaper. Idag är det vanligt att man som personlig assistent har anställning på kommunal verksamhet lika mycket som inom privat marknad. Som privatanställd arbetar man på bemanningsföretag eller är anställd direkt av den person man arbetar med. Beroende på brukarens behov ser arbetet lite olika ut, och man arbetar under tystnadsplikt. Det är också brukarens behov och vanor som styr arbetstider, vilket kan vara oregelbundna och innefatta kvällar, nätter och helger. Gymnasieutbildning krävs, och stor vikt läggs vid personlighet och erfarenhet.

Lämpliga fackförbund

Snittlön personlig assistent

Snittlön Personliga assistenter

  • Män 2021: 29000/mån
  • Kvinnor 2021: 28900/mån
  • Medel 2021: 29000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.