Fackförbund för spelutvecklare

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Spelbranschen är i kraftig tillväxt, Sverige ligger långt fram i utveckling och kompetens. Flera utbildningar, både akademiska och enskilda finns. Spelutvecklaren är den som tar en idé till verklighet. Områden inom spelutveckling är design, programmering eller grafik. Normalt har man en utbildning eller specialistinriktning inom någon av dessa tre. Man är konsult eller anställd och nästan uteslutande i privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön spelutvecklare

Snittlön Utvecklare inom spel och digitala media

  • Män 2021: 45900/mån
  • Kvinnor 2021: 41200/mån
  • Medel 2021: 44900/mån

Viktigt stöd

Om du jobbar som spelutvecklare behöver du precis som så många andra stöd för din arbetsmiljö och mer. Med ett fackförbund för spelutvecklare i ryggen får du en tryggare vardag. I och med att du har flera fackförbund att välja mellan kan det vara bra att betänka precis vad du kan få hjälp med.

Det stöd som du kan få från ett fack för spelutvecklare berör flera områden.

Fackets roll blir viktig när:

  • Du blir av med jobbet – Som medlem i facket kan du få inkomstförsäkring och därmed klara av perioden då du söker nytt jobb.
  • Du ska löneförhandla – Facket har god insikt om vilka löner som är skäliga inom din bransch. De kan också visa dig hur du kan tänka och vad du kan peka på när du vill få upp din lön.
  • Du vill lära dig mer – Det kan vara så att en enkel påbyggnadskurs som facket ordnar är allt du behöver för att komma vidare i din yrkesroll. Det är även något som kan påverka din löneutveckling på ett positivt sätt.
  • Du har frågor om arbetsmiljö – Kontakta ditt fack och fråga vad som gäller. De vet!

Välj ett bra fack

Börja med att se på det stöd du får och gå sedan vidare med frågor om hur fackförbundet fungerar. Du kan få bra svar från andra som är medlemmar. Tänk också på hur avgiften ser ut. Går det att testa fackförbundet gratis och hur mycket kommer det sedan att kosta per månad? Avgiften ska kännas vettig när du ser på vad du får för den.

Vad gör en spelutvecklare?

Vägen från en idé om ett spel till färdig produkt är lång. Yrket som spelutvecklare innebär ett engagemang i hela processen. Det betyder inte att spelutvecklaren måste vara den som hittar på spelet och sedan sitter med grafik och animationer. Yrket erbjuder en rad olika roller och är därmed också väldigt passande för den som vill ha gott om utrymme för utveckling.

Spelutvecklaren brinner för att skapa spel som är intressanta och som håller i längden. Det här kräver en rad olika saker. Spelets tema måste vara engagerande. Grafiken ska också tas fram med tanke på vad som gillas av målgruppen för spelet.

Ett spel måste testas många gånger om innan det kan lanseras. När en spelutvecklare har rollen som projektledare för spelutvecklingen är det är också ett område som ingår. I och med att man vill undvika att släppa ett spel som sedan ratas på grund av en massa buggar är det här en av de viktigaste bitarna.

Spelutvecklaren har ett kreativt och utvecklande jobb. Det går att jämföra spelutvecklaren med en konstnär som skapar fysiska realiteter av sina tankar och drömmar. Fast spelutvecklarens konst når av naturliga skäl många fler då den efterfrågas av i stort sett varje ungdom och vuxen med en dator eller mobiltelefon.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.