Fackförbund 3D grafiker

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

En 3D grafiker arbetar ofta tillsammans med designers och programmerare. Det vanligaste är utformning av dataspel. På ett större dataföretag finns ofta dessa tre grupper men på ett mindre är det ofta en person som har flera olika roller. En speldesigner eller utvecklare kan ha önskemål om grafik, utseende, färg och miljö i en programvara. Det är 3D grafikerns uppgift att skapa detta efter önskemål. Arbetstiden är ofta dagtid. Arbetsplatsen är vid datorskärm, ensam eller i lag med andra i projekt. Utbildning finns inom högskolan. Läs mer på högskolornas hemsidor.

Lämpliga fackförbund

Vilket skall man välja?

I och med att det finns flera olika fackförbund för 3D grafiker kan det vara klokt att se lite närmre på det stöd som du kan få från de olika facken. Det handlar inte bara om viktiga frågor som inkomstförsäkring och löneförhandling. Fackförbundet är ju en möjlighet till nätverk inom din bransch som kan komma till stor nytta då du behöver fakta och support.

Viktiga bitar som du bör få av fackförbundet

Det finns vissa grundläggande bitar som du bör få av ditt fackförbund oavsett ditt yrke och din position på jobbet. När du ser på möjliga fackförbund för 3D grafiker ska du undersöka om de hjälper dig med:

  • Försäkringar – Se om du kan få försäkring om du förlorar jobbet och vilken typ i sådant fall. Ta också reda på om du kan få en fördelaktig hemförsäkring via fackförbundet.
  • Löneförhandling – Vet du ens om hur mycket du skulle kunna kräva i lön? Med ett bra facks hjälp får du kunskap om detta och du kan också få hjälp med förhandlingen.
  • Arbetsmiljö – När det brister i goda rutiner för arbetsmiljö går det att kontakta facket för att få hjälp med den här typen av frågor. Då kan du på ett effektivt sätt göra något åt saken på din arbetsplats.

Ett stort eller litet förbund

Det kan bli så att det står mellan ett fack för grafiker och många andra yrkeskategorier eller ett mindre fackförbund med spetskompetens inom ditt arbetsområde. Fördelarna med det stora fackförbundet är många. Det kan bli billigare att vara med och fler är ju starkare heter det.

Ett mindre fackförbund för grafiker kan dock ge dig ett stöd som är skräddarsytt. Ett gott tips är att se på vad medlemmar säger. Om du tycker att det som nämns som bra är viktigt för dig kan det vara rätt fackförbund att gå med i.

Mer om yrket

Kärt barn har flera namn och den som jobbar med 3D grafiker kan också gå under namnet grafisk designer, 3D artist, motion graphic designer eller interaction motion designer på engelska. Under senare årtionden har 3D grafik framförallt handlat om utveckling av serier och film och givetvis också spel.

Arbetskategorin inkluderar arbetsuppgifter som att teckna för hand, teckna med bildprogram och att animera. Jobbet kan också inkludera närliggande uppgifter som att arbeta med ljud som ska synkroniseras med animation.

Spel är ett av huvudområdena för 3D grafiker och spelindustrin växer för varje år som går. Med tanke på att marknaden kräver hundratals nya spel varje månad är det inte konstigt att det finns ett stort behov av personer som klarar av att producera 3D grafiken.

Under 2000-talet har vi också sett utvecklingen av 3D-skrivare och det här är ett område som innefattar 3D grafik och design. Gemensamt för teckning, animation, spel och 3D-printing är att det här är ett område som rymmer stor kreativitet.

Att jobba som 3D grafiker innebär ofta att fungera lite som en konstnär som förstår hur en form som bara finns i fantasin kan överföras till teckning, animation och 3D-objekt. Jobbet kräver goda kunskaper som kan fås via högskoleutbildningar. Det ska dock sägas att många av dagens främsta 3D grafiker till stor del är självlärda tack vare ett brinnande intresse för arbetet.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.