10 anledningar att gå med i facket

1. Din försäkring och arbetstrygghet
Ensam är inte stark. Bakom organisationer och företag finns en ekonomisk makt och i jämförelse mot dig som privatperson en ekonomisk obalans. Om din arbetsgivare inte betalar

2. Försäkringar
Vad händer om du skadar dig på jobbet? Allt från snubblar i trappan, diagnoser, olyckor, uppsägningar. Facket har avtalsförsäkringar, avtalspension, arbetslöshetsförsäkring och medlemsförsäkringar. Allt för att ge dig facklig trygghet både hemma och på jobbet. Det är faktiskt nästintill omöjligt (vissa förmånliga försäkringar erbjuds endast av facket) att förhandla fram lika bra avtal på egen hand.

3. Bättre arbetsvillkor
Är du inte medlem, har du ingen som företräder dig vid förhandlingar. Vilka tror du får gå först från en arbetsplats? De som förhandlar i kollektiv eller de som förhandlar en och en?

4. Information
Information är faktiskt makt. Arbetsgivaren är skyldiga att informera till facket vid förändringar. Det innebär att medlemmar får mer information än icke medlemmar. Det innebär att du kan påverka mer på din arbetsplats och ta bättre beslut med information på fickan.

5. Arbetsmarknadens uppbyggnad och samhällsnytta
Vår fackliga modell är känd över hela världen. Studier visar att människor som mår bra på sin arbetsplats arbetar bättre, vilket leder till ökad produktion och stabil samhällsekonomi. Undersökningar från arbetsgivare visar att arbetsgivaren föredrar att ha en förhandlingspartner och det fackliga arbetet hjälper företagarna att kommunicera bättre med sina medarbetare.

6. Fackligt arbete något att vara stolt över
Pensioner, semesterveckor, barnbidrag, VAB och rösträtt är några av de rättigheter som inte fanns innan arbetarrörelsen krävde dem. De är inga självklarheter i andra länder även om de ses som det i Sverige. Facket har även en stor roll att spela när det gäller psykisk hälsa och fysisk arbetsmiljö. Allt från ergonomi till kemiska medel och psykisk oro. Facket samarbetar även med fackliga organisationer världen över och hjälper dem i sitt arbete.

7. Inflytande på arbetsplatsen
Facklig representation, skyddskommite, skydsombud. Det finns många områden du kan påverka.

8. Utbildning
Många fackförbund erbjuder utbildning i löneförhandling, jobbsökeri, CVgranskning, arbetsmiljöregler etc. Bli upplyst.

9. Du får bättre betalt
Arbetsplatser med kollektivavtal som sluts mellan arbetsgivaren och facket ger fler fördelar än egna avtal författade av arbetsgivaren.

10. Din familj tjänar på det
Facket är en stor och stark part som kan förhandla bra förmåner till sina anställda. Allt från semesterresor, eventföreställningar och försäkringar. Ju fler medlemmar – ju större styrka såklart.

10 anledningar att gå med i facket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen