Medlemslån

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Du som är medlem i ett fackförbund har flertal förmåner att ta del av bl.a. medlemslån. Flertalet banker har avtal med med många olika föreningar och organisationer och där ibland flertalet fackförbund. Ett medlemslån ger medlemmar möjlighet att teckna förmånliga lån som dom annars inte hade haft möjlighet till. Villkoren kan variera mellan olika banker men den effektiva räntan för ett medlemslån skiljer sig inte särskilt markant. Medlemslån kan variera mellan 20 000 – 350 000 kr med en förmånlig ränta och utan uppläggningsavgift. Avbetalningstiden varierar mellan 2-12 år och du kan själv välja upplägget på din avbetalning. När du tecknar ett medlemslån erbjuder vissa banker också livförsäkring som täcker låneskulden upp till en viss summa och räntebetalningsskydd till en viss summa vid arbetslöshet, olycksfall och/eller sjukdom mm. En bra idé är att du ser över vilka banker som erbjuder dig det bästa medlemslånet.

Många gånger kan du förhandla räntan på privatlån via din privata bank och få en lägre ränta ifall du har en bra ekonomi. Det behöver alltså inte vara mest fördelaktigt att välja medlemslån.

Hur tecknar man ett medlemslån

Först måste du vara medlem i ett fackförbund passande för din bransch, vara över 18 år, inte ha några betalningsanmärkningar och ha en regelbunden inkomst över 180 000 kr/år innan skatt. Därefter kan du gå in på fackförbundets hemsida eller ta kontakt med dem för att se vilka banker som ger dessa medlemslån. Du kan också gå in på din bank för att se om just ditt fackförbund har avtal med just den banken. Lättast ansöker du om lån är på bankens hemsida. Efter du fyllt i dina uppgifter kommer en kreditupplysning att göras. Därefter får du svar om lånet beviljats.

När är ett medlemslån bra?

Du kanske behöver köpa en bil. Du kanske redan har ett lån med hög ränta och dåliga avbetalningsmöjligheter. Ett vanligt lån hos banken kan vara mer invecklat och kräver säkerhet för lånet. Nu kan du få ett förmånligt lån snabbt och enkelt som är snällt för din ekonomi som inte kräver en direkt förklaring.

Rörlig och effektiv ränta.

Alla banker nämner lånens rörliga och effektiva ränta. Det är den effektiva räntan som blir den slutgiltiga räntan och som du som låntagare skall fokusera på. Den effektiva räntan styrs såklart av den rörliga räntan som angetts. Den effektiva räntan är alltid högre än den nämnda rörliga räntan och skall även inkludera eventuella avgifter. Det är lätt att blanda ihop dessa om man inte har den kunskapen.

Swedbank

Swedbank erbjuder medlemslån till flertalet fackförbund bl.a. till IF metall, Handelsanställdas förbund, Unionen m.fl. Medlemslån och Medlemskontokredit får man låna om man har varit medlem över 6 månader i SACO, LO eller TCO. Du skall vara myndig, ha ett konto på den bank du ansöker hos, ha en regelbunden arbetsinkomst och vara fri från betalningsanmärkningar. Det kommer att göras en granskning av din återbetalningsduglighet.

Medlemslån är något som Swedbank erbjuder vissa fackförbundsmedlemmar. Det är en förmånlig ränta (5,75% effektiv ränta) och du kan låna mellan 30 000 – 300 000 kronor. Lånet skall betalas av mellan 2-12 år och har ett medlemslåneförsäkringar (Betalskydd och Livskyddet). Lånet har inga avgifter alls utan enbart den rörliga ränta som finns på lånet. Mer information finner du på Swedbanks hemsida.

Medlemskontokrediten är något som Swedbank erbjuder vissa fackförbundsmedlemmar. Denna kredit erbjuds inte av alla banker i dagsläget utan är unikt för just Swedbank. Krediten är kostnadsfri och när den används behöver endast den ränta som är aktuell just då betalas. Krediten varierar mellan 10 000 till 50 000 kr och kopplas till ditt lönekonto och du kan använda den vid ekonomiskt behov. Om låt oss säga att du lånar 30 000 kr i kredit så blir räntekostnaden (ränta 7,75% i dagsläget) 2 250 kr per år eller 187,5 kr per månad.

Nordea

Nordea har från och med 1 april 2022 valt att inte längre erbjuda medlemslån. Man hänvisar istället att ansöka om deras vanliga privatlån.

SEB

SEB erbjuder medlemslån till flertalet fackförbund bl.a. Unionen m.fl. För att ansöka om ett memdlemslån hos SEB krävs att du är myndig, har en arbetsinkomst på över 180 000 kronor och inte ha några betalningsanmärkningar. Medlemslån är något som SEB erbjuder vissa fackförbundsmedlemmar. Det är en förmånlig ränta (5,79% effektiv ränta) och du kan låna mellan 20 000 – 350 000 kronor. Lånet skall betalas av mellan 2-10 år och har ett medlemslåneförsäkringar (Betalskydd och Livskyddet). Lånet har inga avgifter alls utan enbart den rörliga ränta som finns på lånet. Mer information finner du på SEB’s hemsida.

ICA banken

Erbjuder inga medlemslån men har såpass förmånliga lån, stora och små lån, att dom nämns här.

Källhänvisning:

www.lanupplysningen.se
www.nordea.se

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.